3 v 1 + bonus navíc: Skvělý chřest z jednoho hrnce a expres zelený k tomu

3 v 1 + bonus navíc: Skvělý chřest z jednoho hrnce a expres zelený k tomu

Tisk

chrest perexKamarádka si postěžovala, že její muž nerad zkouší nové. Na chřest se dívá s nedůvěrou. Jeho kolega však chřest pěstuje a muži ho hrdě vnutil. Jemu bylo hloupé odmítnout. Mají pár dní volna, a ráda by byla i jinde, než u sporáku. Lze chřest navařit na tři dny? Množství není problém, má chřest zelený a bílý. Co neuděláte pro bezradnou kamarádku? Takže, chřest z jednoho hrnce na pokračování: hlavní jídlo, sytá hustá polévka a pomazánka.

Tepelně upravený se dá využít do rizota, těstovin, taky jako nádivka palačinek na slano, do salátu a vlastně do čehokoliv. „Kromě makovníku,“ stopla mě kamarádka. Zasmála jsem se a ujistila, že do slaného koláče, například z listového těsta nebo na pizzu či kynutý, je skvělý. A s mákem? Slaný koláč se dá přece mákem posypat, na slano, nevzdala jsem to. Kamarádka mě zastavila podruhé a prohlásila: tři recepty ve znamení chřestu jí stačí. Nestačily! Druhý den mi volala, že připravila bílý chřest a manžel si přidal! Zázrak! Nyní se ohlásila švagrová, že do hodiny je u nich. Jak expresně připravit zelený chřest s přílohou bez laktózy? Švagrová má ráda bramborovou kaši, ale do ní jde máslo a mléko, takže nemůže. „Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů!," odpověděla jsem a narychlo nadiktovala recept - pořádně rychlý.

Skvělý chřest z jednoho hrnce
3 - 4 porce

1. Chřest s kořeněnou omáčkou a máslovými bramborami

500 - 800 g bílého nebo zeleného chřestu
8 - 10 ks brambor
125 g másla
sůl
strouhaný muškátový oříšek, mletá hořčičná semínka, nové koření - pokud máte rádi

1. Brambory oloupu, nakrájím, dám do osolené vody.
2. Bílý chřest dobře omyji, dřevnaté konce odříznu. Můžete zkusit bílý i zelený také zlomit – zlom bude tam, kde už není dřevnatý. Mně se to ne vždy povede přesně - ale, vyzkoušejte.
3. Chřest, bílý, nejlépe škrabkou oloupu, slupku nevyhodím. Bude z ní skvělý vývar – proto dám slupku do hrnce a přidám tolik vody, aby byla zakryta. Trochu osolím. Chci silný chutný vývar, ne chřestovou vodu. Uvedu do varu, přikryji poklicí a vařím na minimu - dokud se neuvaří ostatní. Zelený chřest loupat není třeba.
4. Brambory uvařím za 20 - 25 minut. Na posledních 10 minut přidám do hrnce k bramborám oloupaný, podle potřeby nakrájený chřest.
5. Vývar přecedím, do horkého vmíchám polovinu másla nakrájeného na plátky. Rychleji se rozpustí a spojí s vývarem. Také pepř, pokud použijete. Když nemám vývar ze slupek, použiji vodu, ve které se vařil chřest a brambory. Pokud se pozapomenu a vyliji ji - využiji vodu. Rozpustím máslo, přidám pepř a podle potřeby trochu vývaru nebo vody.
6. Chřest vyndám na mísu, poliji máslovou omáčkou, brambory sliju. Do horkých přidám zbylé máslo.

chrest 3 

2. Chřestová polévka

Chřest a brambory uvařím tak, jako v receptu na chřest s bramborami. Asi polovinu vývaru sliju, ale nevyliju - odložím. Brambory a chřest pomixuji ponorným mixérem, podle potřeby zředím. Pokud chci chřestovou omáčku nebo krém, sliju většinu vývaru a pomixuji. Mně polévka, krém, omáčka chutná se slaným sýrem nakrájeným na kostičky. Určitě vyzkoušejte.

3. Chřestová pomazánka

Pomixuji uvařený, podle potřeby nakrájený chřest. Nebo chřest a brambory a podle potřeby trochu zředím vývarem, nebo vodou, nebo mlékem. Pokud mám po ruce, vmíchám nasekané bylinky. Petrželová nať je jistota, ta chutná každému. Mně k chřestu chutná také nasekaná pažitka, chili paprička, kopr a estragon. Bylinky nemixujte s chřestem, mohou zhořknout. Lepší je je najemno nasekat a vmíchat do hotové pomazánky. Využít se dají i sušené. Stačí mezi prsty – jsou výraznější, než čerstvé.

chrest 2

4. Bleskový zelený chřest z grilu nebo trouby a bramborová bezlaktózová kaše

500 g zeleného chřestu
olej, u mě olivový, dejte, co používáte
sůl (pro změnu lze přidat i pepř, chilli prášek, kari koření a co máte rádi a hodí se vám)
citrónová šťáva, trochu (nemusí být)
8 ks brambor
propuštěné máslo ghí nebo olej, co používáte
muškátový oříšek

1. Chřest omyji, odříznu tvrdé konce - nebo chytím a zlomím na konci tam, kde se zlomí - zlom oddělí pružnou měkkou a tvrdou část. Zelený chřest loupat není třeba.
2. Potřu olejem, osolím. Udělám to tak, že chřest dám do hluboké mísy, na to naliji olej, ten osolím a rukama potřu každý kousek chřestu. Olivový olej je dobrý pro pokožku a nehty, takže, neztrácíte na žádný způsob.
3. Chřest griluji pokud chcete křupavý 5 minut, párkrát obrátím. Pokud máte rádi měkčí, potřebuje 10 – 15 minut. Lze také upéct na plechu v troubě při 180 - 200 stupňů. Papír na pečení můžete dát, nemusíte. Narychlo poslouží i pánev, pořádně ji rozehřejte. S nepřilnavým dnem, teflonová, je dobrá volba. Chřest je hotový, pokud je příjemně zlatohnědý. Správný stupeň pečení je střední, sledujte barvu a vůni chřestu. Hotový chřest můžete (ale nemusíte) před podáváním pokapat citrónovou šťávou, případně lehce polít olejem.
4.Brambory očistím, nakrájím, doměkka uvařím v osolené vodě.
5. Vyliji téměř veškerou vodu, trochu nechám, vmíchám nastrouhaný muškátový oříšek, trochu, ve velkém množství je jedovatý a může vás rozbolet žaludek. Vmíchám přepuštěné máslo ghí, nemá laktózu – nebo olej, případně jedno i druhé. Pomačkám pučákem na brambory a tím i vymíchám. Důležité: voda musí být vřelá, jen tak budou brambory vláčné a nadýchané.

chrest 1

Proč chřest? Léčivý a afrodiziakum k tomu!

Chřest je bílý a zelený - pro expres přípravu je zelený dobrá volba. Na rozdíl od bílého zelený loupat není třeba. Stále je to ale tentýž jeden chřest. Zelený roste venku, na vzduchu, proto je zelený - fotosyntéza. Slunce se k zelenému dostane. Bílý roste či se záměrně pěstuje ve tmě, v zemi - ta se k chřestu přihrnuje, - aby byl bílý, bez fotosyntézy. Je pevnější, tlustší a na chuť jemnější.

Každý chřest posiluje nervy, pročišťuje, výborný je, pokud to přeženete s alkoholem, omlazuje, pomáhá s tvořením serotoninu, hormonem štěstí, je afrodiziakum. Přispívá ke zdravé pokožce bez akné a vyrážek, je lékem proti revmatu, otokům, bolavým kloubům, zánětům. Má delikátní chuť, téměř žádné kalorie, žádný tuk, mnoho vitamínů, minerálů, vlákniny. Posiluje trávení, metabolismus.

Dá se vařit, péct, grilovat, jíst syrový. Lepší j alespoň blanšírovat, chvíli vařit ve vroucí vodě a propláchnout ledovou. Všechno dobré se zachová a zničí puriny těžké na trávení. Chřest pomáhá při nadýmání. Chřest je cítit i po jídle na toaletě, tak se nezalekněte! Při štěpení kyseliny aspargové se tvoří sloučeniny s obsahem síry - proto to aroma. Sezónu má od konce dubna, začátku května do Jana, 24. června. Čím čerstvější, tím lepší. Chřest je ze Středního východu, ve starém Egyptě byl vyhlášený lék, ve Francii jej dlouho podávali výhradně na královském dvoře - chřest proslavila Madam Pompadour, a ta podle znalců, zda chřest je nebo není afrodiziakum, posoudit uměla.

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Urban: „Můj příběh, moje pravidla – takže postavy musí poslouchat a někdy i krvácet nebo zemřít…“

david urban200DAVID URBAN (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i v jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dotěrné drmolení

Drmoleni perexKdo dneska netrpí depresemi. Mít úzkosti je v módě. Zpráva z tisku: "Až 40 procent deváťáků má deprese a 30 procent z nich známky úzkosti." Můžeme ovládat hlas v naší hlavě? Nová kniha tvrdí, že náš vnitřní kritik se může stát naším nejsilnějš...


Literatura

Jak se vypořádat se šikanou? S pomocí králíků!

Kralik perexKatka přestoupila na novou školu. Spolužáci se zdáli být milí i navzdory tomu, že si s nimi neměla co říct. Láska, kapely, filmy – to byly jejich oblíbená témata. Katka byla zamilovaná do bývalého spolužáka a měla i oblíbenou kapelu, ale mluvit...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...