Colour Meeting doplňuje program. Exkluzivní zahraniční vystupující doplní výrazná jména česko-slovenské hudební scény

Colour Meeting doplňuje program. Exkluzivní zahraniční vystupující doplní výrazná jména česko-slovenské hudební scény

Tisk

colour meeting 200Uhrančivé A capella zpívající duo podpořené elektronikou Tarta Relena, belgická multižánrová smršť Echoes of Zoo, směs blues, psychedelie a marocké gnawa music Bab L’ Bluz nebo potomek toho nejlepšího z americké country scény George Cessna a k nim skvělí zástupci domácí scény v čele s Prago Union, Vltavou, Katarínou Málikovou, Terne Čhave, Metastavy, Ba:zel nebo Projekt Porajmos doplňují program Colour Meeting festivalu. Jubilejní dvacátý ročník Colour Meeting se odehraje 14. a 15. července a nabídne víc než dvacet programových položek na 3 pódiích. Vstupenky v nižší cenové vlně jsou k dispozici pouze do 31. května!

Festival si buduje pověst na přivážení výrazných a neokoukaných zahraničních umělců a nejinak je tomu i letos. Na Colour Meetingu se představí Tarta Relena, dvě A capella zpívající katalánské dívky, v polyfonních harmoniích postmoderně redefinující liturgický a lidový písňový repertoár pocházející často až ze středověku a ohraničený Středomořím. Uvozený do emocí 21. století a dobarvený šumící, jemně praskající, ambientní ale i dokonce strašidelnost vybuzující elektronikou. Belgičtí Echoes of Zoo spojují vlivy z celé hudební zeměkoule do nespočtu elektrizujících groovů a jejich živá vystoupení předchází pověst nespoutaných show, které nenechají diváky v klidu.

colour 1 ECHOES OF ZOO

Pro milovníky kytarové hudby nabídne letošní program neortodoxní pojetí psychedlického rocku v podání kapely Bab L’ Bluz. Francouzko-marocká skupina zrušila odvěká dogmata ohledně tranzovní gnawa music, přidala psychedelii, přesvědčení, že blues je matkou veškeré hudby, a do názvu debutového alba převzala pokyn dávného mládežnického hnutí Nayda! – probuďte se. George Cessna na Colour Meeting přijede společně s australským souputníkem Rhyecem O’Neillem. Společně naladění na temnější odstíny života a schopní komukoliv svými písněmi připomínající temný marš z kostela na hřbitov se zastávkou v baru pokazit sváteční den. „Myslím, že jsem vždycky ze všeho nejvíc chtěl hrát v tátově kapele, ale když se tak stalo, přece jenom jsem se dostal do bodu, kdy jsem si řekl, ale co teď? Nechtělo se mi věřit, že dokážu přijít s něčím podobně zvláštním a krásným jako je hudba Slim Cessna’s Auto Club,“ přiznal jejich baskytarista George Cessna, slyšitelně i viditelně syn svého otce, na svých albech však z jeho stínu osobitě vystupuje a překračuje dogmata denverské country scény.

colour 2 Rhyece O Neill

“Mohlo by se zdát, že organizace 20. ročníku už musí být rutinní záležitost, ale vůbec to tak není. Na jedné straně jsme celou dobu záměrně usilovali o zachování rodinné, domácké, DIY atmosféry, ale na druhé straně se radikálně proměnila struktura lineupu. Zhruba polovinu programu dnes tvoří většinou české premiéry zahraničních kapel a umělců, kteří se objevují na nejvyhlášenějších zahraničních festivalech, jako letos např. Daniel Herskedal, Bab L’ Bluz nebo Tarta Relena,” popisuje přípravy letošního 20. ročníku Colour Meetingu ředitel festivalu Dušan Svíba.

Domácí scénu budou na 20. ročníku Colour Meetingu zastupovat umělci a kapely, kteří už mají s festivalem nějakou historii. Po 20 letech se na festival vrací Terne Čhave, kteří mezitím procestovali Evropu a představili se v podstatě na všech velkých festivalech v Česku. Návrat po 9 letech hlásí také rapper Kato a jeho Prago Union, kteří přivezou novou desku Příduhned, za kterou byli nominováni na cenu Anděl v kategorii skupina roku. Stejně tak byla na tuto cenu nominována i Vltava, která do Poličky kromě nového alba Spass muss immer sein přiveze celou řadu svých dalších hitů!

colour 3 Terne Čhave

Dále se na Colour Meetingu představí slovenská zpěvačka, skladatelka a jeden z největších tamních hudebních talentů Katarína Máliková. Novou desku žhnoucí ticho představí na festivalu kapela Metastavy. Vedle nich vystoupí také Ba:zel, elektroakustické dítě neočekávaně zrozené dvěma cizincům na cestě světem. V neposlední řadě návštěvníci uslyší také Projekt Porajmos, pásmo romských písní, které vznikly v koncentračních táborech nebo se zapomenutým romským holocaustem přímo souvisí. Premiéra tohoto projektu proběhla v pražském sále Vzlet 21.3.2023. Sami muzikanti se, na základě ohlasů a vlastního silného prožitku, rozhodli v hraní pokračovat právě pod názvem Projekt Porajmos.

colour 4 Katarína Máliková

Colour Meeting není ale postaven jen na hudebním programu, důležité je vzájemné propojení, kontrasty odlišných nálad žánrů i uměleckých vyjádření, které u návštěvníků dokáží vyvolat stavy překvapení a euforie a samozřejmě také domácká atmosféra a to, že tady potkáte kupu starých i nových známých. V neopakovatelné atmosféře mezi lipami v parku u poličských hradeb si můžete dát domácí jídlo v porcelánovém talíři jako od babičky, zapít ho poličským pivem a hloubat nad programem a přemítat, co všechno chcete vidět. A že je co objevovat. Kromě hudby Colour Meeting nabízí tradičně také divadelní představení nebo programy pro děti. Soubor Cirkus trochu jinak přiveze do Poličky novocirkusovou inscenaci OnTheRoad propojující akrobacii s komediálním žánrem. Teátr Pavla Šmída zahraje Pohádku z budíku o podivném učiteli Zeitmannovi. Divadlo pruhované panenky představí hru pro děti Kryštůfek a lesní bytosti a loutkovou pohádku Honza a drak uvede soubor Dřevěné divadlo.

Dvacátý ročník Colour Meetingu proběhne 14. a 15. července 2023 v parku u hradeb v Poličce. Vstupenky zakoupíte na webu festivalu - www.colourmeeting.cz

Zdroj foto: Dušan Svíba (Terne Čhave), Jakub Gulyás (Katarína Máliková)

Více informací:

Link: https://bit.ly/m/ColourMeeting
FB Event: https://fb.me/e/2joEKC6c3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MetaLinda: „Bola iná doba, asi aj lepšia, ako je teraz.“

Metalinda perexSkupinu MetaLinda založili v Bratislave v roku 1983 členovia skupiny Halušky a Regata Peter Sámel, Ján Lapoš, Vlado Suchán a Dušan Horecký. Ich začiatky ako uviedol Peťo Sáme

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nebe v kleci - jak tenká je hranice mezi láskou a závislostí?

Nebe v kleci perexJohannes je malý chlapec, který žije se svými rodiči a babičkou ve Vídni. Je zrovna rok 1938, Hitler se svou propagandou se pomalu začíná dostávat k moci. Začíná se mluvit o nadřazené rase, Německé říši a válce. S těmito názory s...

Divadlo

Čvachtající labutě? Baletní parodie v Severočeském divadle již tento pátek!

baletparodie perexMám moc ráda balet. A tak se těším do Severočeského divadla v Ústí nad Labem, kde je v pátek 22.5.2015 na programu představení na motivy Labutího jezera. Má být plné komických prvků a komediálního ztv...

Film

Perly na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary

mffkv 200Novou znělku k 48. MFF KV natočil režisér Martin Krejčí a kameraman Štěpán Kučera spolu s loňskou návštěvnicí festivalu britskou herečkou Helen Mirrenovou v Londýně na začátku června...