Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Svět

Kyjev čelil útokům čtvrtou noc v řadě, ostřelování hlásí ruské město Šebekino

Následky ruského útoku na ukrajinský Kyjev (1. června 2023) foto: Reuters

Tři lidé včetně dítěte v noci na čtvrtek zemřeli při dalším ruském vzdušném útoku na ukrajinské hlavní město Kyjev, nejméně 12 dalších lidí bylo zraněno. Informují o tom ukrajinská média s odvoláním na policii. Pět lidí pak bylo zraněno při nočním ostřelování ruského města Šebekino ležícího blízko rusko-ukrajinské hranice. Další museli do nemocnice.
  7:09aktualizováno  7:59

Ukrajinské letectvo hlásí sestřelení všech deseti při útoku použitých ruských střel Iskander. Oběti, zraněné a škody podle něj způsobily padající trosky zničených raket.

„Dnes je mezinárodní den dětí. Rusko v noci znovu zabilo v Kyjevě dítě,“ uvedl podle agentury Reuters šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak, který Moskvu obvinil z toho, že od roku 2014 "páchá na malých Ukrajincích zločiny“.

„Od 24. února 2022 nikdo nepochybuje – je to skutečná genocida,“ doplnil. Podle ukrajinské prokuratury zahynuly od loňského února, kdy Rusko rozpoutalo proti Ukrajině válku, stovky dětí.

Rusko popírá, že by se zaměřovalo na civilisty nebo se dopouštělo válečných zločinů, ale jeho invazní síly způsobily v ukrajinských městech spoušť a opakovaně zasahují obytné oblasti, podotkl Reuters. Čtvrteční úder je už nejméně osmnáctý od začátku května. Rusko zintenzivnilo vzdušné útoky na Kyjev a další města v poslední době, kdy se ukrajinská armáda připravuje na očekávanou protiofenzivu. Intenzivnější ostřelování a útoky ze strany Ukrajiny pak hlásí ruské příhraniční regiony, zejména Belgorodská oblast.

Podle serveru The Kyiv Independent bylo ve čtvrtek v ukrajinské metropoli brzy ráno slyšet několik výbuchů. Zemřela devítiletá dívka, její čtyřiatřicetiletá matka a další třiatřicetiletá žena, uvedla podle agentury Ukrinform policie. Poškozeno bylo zdravotnické zařízení, školka, obytné domy a automobily. Podle kyjevské správy jsou škody hlášeny z Desňanské čtvrti na východě metropole a také z Dniprovské části, která se nachází blíže centru.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Dlouho jsme klepali, ale nikdo neotevřel

Ukrajinské úřady se zabývají rovněž případem, kdy se v době leteckého poplachu podle místních obyvatel neotevřel jeden kryt. Kyjevan, který se představil jako Jaroslav, popsal stanici Suspilne, že jeho žena a další dva lidé včetně dítěte zemřeli v Desňanské čtvrti, když se pokoušeli dostat do místního protileteckého krytu, ale nikdo jim neotevřel.

„Lidé dlouho klepali, velmi dlouho klepali a nikdo (neotevřel dveře)...Byly tam ženy, děti a nikdo neotevřel. V tu chvíli to přiletělo,“ popsal podle serveru Ukrajinska pravda Jaroslav. Jeho žena podle něj běžela do krytu i s dítětem, které úder přežilo. On sám byl v tu chvíli o kus dál, protože se snažil najít někoho, kdo by kryt otevřel. Později Ukrajinska pravda napsala, že prokuratura vyšetřuje zdravotnické zařízení, kde zůstal při vzdušném úderu kryt uzavřen.

Případ vyvolal veřejné pobouření a policie smrt dvou žen a dívky vyšetřuje, uvedla agentura Reuters. Ukrajinska pravda napsala, že prokuratura vyšetřuje zdravotnické zařízení, kde byl při vzdušném úderu kryt uzavřen. Podle místních médií prokurátoři později v souvislosti s tímto případem prohledali kanceláře městské správy. Kličko mimo jiné uvedl, že nařídil vedoucím městských částí, aby okamžitě zkontrolovali, zda jsou všechny kryty v Kyjevě přístupné.

Kyjev čelil nočním útokům ze vzduchu čtvrtým dnem po sobě. Středeční ruský útok za použití bezpilotních prostředků stál život nejméně jednoho člověka.

Ostřelování ruského Šebekina

Při nočním ostřelování ruského města Šebekino blízko hranice s Ukrajinou utrpělo zranění pět lidí, napsal ve čtvrtek na telegramu šéf Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Tři lidé museli být hospitalizováni. Přímo zasažena byla jedna obytná budova, která začala hořet. Hoří rovněž i střecha jedné z administrativních budov.

„Šebekino je pod neustálou palbou, ve 12:00 v noci, ve 3:40 a v 5:15 střílely ozbrojené síly Ukrajiny na střed a okraj města,“ uvedl na Telegramu šéf Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Jak dodal, škody na obytných domech i administrativních budovách stejně jako již několikrát v minulosti způsobily střely z raketometu Grad.

Belgorodská oblast podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou od začátku ruské invaze poměrně často hlásí útoky na svém území, mimo jiné z dronů. Minulé pondělí se stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských „sabotážních skupin“. Podle Kyjeva i médií do oblasti pronikli Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru bojujících na straně Ukrajiny. Později se stáhli. Podobné informace o vpádu ruských dobrovolníků bojujících na ukrajinské straně se v souvislosti s obcí Šebekino začaly na webu objevovat i nyní.

Jak Gladkov rovněž uvedl, na internetu se šíří falešné zprávy o sběrných místech pro urgentní evakuaci z oblasti.

„V tuto chvíli je nemožné a nebezpečné shromažďovat množství lidí na jednom konkrétním místě,“ napsal gubernátor ruského regionu. Těm, kteří již město opustili, jsou podle jeho slov připraveni pomoci a mohou se ubytovat v přechodných ubytovacích střediscích, například na stadionu v Belgorodu.

1. června 2023

Autoři: ,