Správně zamrazené potraviny předejdou plýtvání a uchovají si živiny i chuť

Správně zamrazené potraviny předejdou plýtvání a uchovají si živiny i chuť

Dát zbytky jídla do mrazáku je celkem jednoduchá věc. Jenže při mrazení existuje pár důležitých zásad, abyste i po rozmrazení našli přesně to, co jste zamrazili. Co zamrazit bez obav, aby jídlo neztratilo chuť a konzistenci, a jak správně zamrazovat?

Co zamrazit a co ne?

Zamrazit se vyplatí především maso, ryby, ovoce a zelenina. Ideální je také zamrazit hotové pokrmy, které už nesníte. Později je stačí rozmrazit a chutné domácí jídlo je na stole během chvíle. Ale v takovém případě omáčky nezmrazujte spolu s přílohou. Brambory, těstoviny a rýže se pro zmrazování příliš nehodí. Stejně jsou na tom i jídla se smetanou, jogurtem nebo mlékem. Po rozmrazení může dojít ke sražení. Do mrazáku nedávejte ani sýry nebo ovoce a zeleninu s vysokým podílem vody. Mrazit se nedoporučuje okurka, meloun, salát nebo rajčata.

Mohlo by vás zajímat:  Vaječné skořápky najdou skvělé využití. Dokonale vybělí záclony, které budou jako nové
Zdroj obrázku: Freepik

Na jak dlouhou dobu můžeme potraviny zamrazit?

Zmrazení potravin vede k tomu, že se v nich zničí nějaké množství živin a vitamínů. Ale pokud nechcete plýtvat nebo nechcete kupovat v zimě zeleninu v supermarketu, stejně se vám mrazení vyplatí. Navařené jídlo můžete zmrazit na dobu až tří měsíců. Ryby a maso mrazte maximálně na čtyři měsíce. Máslo se může zamrazit na dobu až půl roku. Při rozmrazení potraviny nechte zvolna tát při pokojové teplotě. Teplotní šok vlivem ponoření do horké lázně povede k tomu, že uberete na kvalitě i chuti potravin. Při ohřívání zapomeňte také na mikrovlnnou troubu. Jídlo zahřívejte pozvolna v hrnci na sporáku.

Mohlo by vás zajímat:  Pravidelná údržba prodlouží životnost myčky

V čem potraviny zmrazovat?

Potraviny se dobře zamrazují v plastových uzavíratelných nádobách nebo igelitových sáčcích. Při mrazení připravte porce, které sníte. Raději připravte více porcí než jednu velkou. Rozmrazené jídlo se nedoporučuje znovu zmrazovat. Pro orientaci v mrazáku použijte štítky, na které napište datum mrazení a název pokrmu.

Zdroj: https://www.safefood.net/food-storage/freezing
Přidat na Seznam.cz