Ovocné želé pro Milánka ke Dni dětí: brusinkové z formičky na led a citrónové na lžičku

Ovocné želé pro Milánka ke Dni dětí: brusinkové z formičky na led a citrónové na lžičku

Tisk

den deti1 (2)Táta Milan koupil těsně před Mezinárodním dnem dětí nové auto. Tedy - zánovní od kamaráda, ale jak tvrdil, ve výborné kondici. Před prodejem odborně zkotrolované, prověřené. Malý Milánek je po tátovi, auta byla vždy jeho. „Tati, alespoň je to auto přezkoušené,” oznámil. Táta přikývl a Milánek se usmál. „Ale určitě ho třeba přezkoušet, zda nezapomnělo jezdit. A je i Mezinárodní den dětí,” přesvědčoval chlapec dál.

Táta se rozesmál a říká: Vezmeme i maminku, ačkoli autům nerozumí?” Milánek rozhodil rukama: Ano, pokud mi udělá nějakou sladkou mňamku, co se cestou nezkazí. Táta vyčkával a chlapeček okamžitě dodal: Jasně, že jako dárek, a jasně, že se rozdělím. Maminka Dáška udělala želé - pro kluky sladké, pro sebe zeleninové bez cukru - a všichni byli spokojeni.

Ovocné želé pro Milánka: brusinkové z formičky na led a citrónové na lžičku

Ingredience:

Brusinková šťáva nebo jakákoli jiná ovocná šťáva 400 ml, čerstvá citrónová šťáva ze 2 citronů, voda, 1 vanilkový pudink á 40 g, hnědý cukr podle chuti, lněná semínka, nasekané mandle

Postup:

1. Pudink rozmícháme s cukrem podle chuti. Po částech přilijeme brusinkovou šťávu, dobře promícháme. Tak se neudělají hrudky.
2. Vaříme do zhoustnutí, vmícháme nasekané mandle, lněná semínka a vlijeme do formiček. Lze využít formičky na led. Necháme ztuhnout.
3. Citronovou šťávu rozředíme vodou na 400 ml, smícháme s pudinkovým práškem rozmíchaným s asi 4 - 5 polévkovými lžícemi cukru. Vaříme do zhoustnutí, nalijeme do vhodné nádoby a necháme ztuhnout.
4. Brusinkové želé vyklopíme, kostičky můžeme lehce od okrajů uvolnit nožem.
5. Z citrónového želé vykrajujeme kousky - noky velkou lžící. Rychlý způsob, kdy nemáme formičky, nebo čas.

den deti1

Určitě vás zajímá: Dáme-li želé do umělohmotné nádoby s víkem, můžete si jej vzít do práce či kdekoli mimo domov jako zdravou lahůdku. Nepotřebuje chladničku, nezkazí se. Také jej můžete nechat v nádobě, kde tuhlo a vyjmout těsně před jídlem. Ideální na cesty. Želatina - pudink, nemá žádné kalorie a je výborná na klouby. Namísto brusinkové můžete využít jakoukoli ovocnou případně zeleninovou šťávu. Například červenou řepu, mrkvovou nebo vaši oblíbenou.

Den deti

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková

Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Táňa Havlíčková: Sebevědomí nelze dohnat oblečením

Tana-Havlickov perex“Tělo, mysl a srdce jsou svatá trojice. A každá z této trojice má stejnou důležitost,” říká módní návrhářka Táňa Havlíčková, kterou znají převážně ženy. Její jméno totiž bývá spojováno především s její ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Filozofie předpokladů aneb co si myslet

Filozofie200Za komunismu jsme to měli jednodušší – vše jsme měli naservírováno na stříbrném podnosu. Ze všech stran jsme se dozvídali, co si máme myslet, a bylo to jednoznačné. Horší bylo, že jsme tomu nemohli věřit a byli jsme donuceni sami hledat nějaký hod...


Literatura

Robert Bryndza – Chladnokrevně

chladnokrevne 200Nakladatelství Grada vydalo v listopadu další detektivní případ britského autora Roberta Bryndzy, který je u nás oblíbený i proto, že žije s manželem na Slovensku. Chladnokrevně pro mě znamenalo první setkání s tímto autorem a musí...

Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

Záhy začne další ročník Febiofestu

Febiofest JJ perex
Stejně jako v uplynulých letech se i letos pořádá v Praze FEBIOFEST. Tato filmová přehlídka, obohacená i soutěžními sekcemi, se měla původně uskutečnit na jaře, avšak kvůli epidemii covidu byla odložena.  Začíná v pátek ...