Foto: Depositphotos

Sestry budou moci získat při změně pracoviště nebo oboru další specializaci snadněji

Ministerstvo zdravotnictví vydalo metodické doporučení pro započítání některých částí dříve absolvovaného specializačního vzdělávání všeobecných sester. Cílem je, aby sestra mohla v případě změny pracoviště či oboru získat jednodušším způsobem další specializaci.

Metodické doporučení všeobecným sestrám se specializovanou způsobilostí a poskytovatelům zdravotních služeb přibližuje, co lze z jedné specializace započíst do druhé, případně demonstruje oblasti znalostí a dovedností, které všeobecná sestra v absolvovaném specializačním vzdělávání získala v jiném rozsahu nebo nezískala vůbec.

Metodické doporučení cílí na částečnou provázanost a prostupnost mezi nejčastěji požadovanými obory:

  1. Ošetřovatelské péče v interních oborech
  2. Ošetřovatelská péče v chirurgických oborech
  3. Ošetřovatelská péče v geriatrii
  4. Domácí a hospicová péče
  5. Intenzivní péče

Kratší doba vzdělávání

Započítání předchozího vzdělávání povede ke zkrácení vzdělávací cesty ve výše uvedených oborech specializačního vzdělávání, pakliže všeobecná sestra již specializovanou způsobilost v jednom vybraném oboru specializačního vzdělávání získala nebo absolvovala certifikované kurzy. Dále také pokud absolvovala jiné studium než specializační vzdělávání nebo certifikovaný kurz, které odpovídá obsahu a rozsahu některé části vzdělávacího programu specializačního vzdělávání, ve kterém je požádáno o zápočet.

K získání chybějících vědomostí, dovedností a činností vzdělávání může sestra absolvovat certifikovaný kurz. Tím sice nelze nahradit získání specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání, nicméně zdravotnický pracovník, který nemá specializovanou způsobilost v příslušném oboru vzdělávání, může vykonávat jednotlivé činnosti zdravotnického pracovníka se specializovanou způsobilostí, ke kterým získal zvláštní odbornou způsobilost absolvováním certifikovaného kurzu. Pokud tedy všeobecná sestra se specializovanou způsobilostí v jednom oboru absolvuje certifikovaný kurz, kterým si doplní chybějící vědomosti a dovednosti, bude oprávněna k určitým dílčím činnostem, jako by specializaci měla.

-ns-