Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ruští partyzáni hlásí další nájezd. Odrazili jsme je, tvrdí Moskva

Svět

  12:40aktualizováno  14:52
Ruský dobrovolnický sbor bojující na straně Ukrajiny ve čtvrtek oznámil, že opět pronikl do Belgorodské oblasti. Na internetu zveřejnil záběry pořízené údajně během bojů o ostřelované město Šebekino. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruští vojáci v tom ukrajinským silám zabránili. Oblastní gubernátor informoval o devíti zraněných.

Bojovníci Ruského dobrovolnického sboru (RDK) ve čtvrtek ráno zveřejnili video, na kterém tvrdí, že se nachází u obce Šebekino v Belgorodské oblasti. „Udatní obránci Putinova režimu se podle předpisů shromáždili v budově místní správy. Počkali jsme, až se sejdou, a ‚poslali‘ jim zásilku z gradu,“ oznámil RDK na Telegramu.

RDK ruské vojáky a příslušníky bezpečnostních sil vyzval ke kapitulaci. „Jste využíváni k ochraně Putinova autoritářského režimu postaveného na korupci a represích s jediným cílem – neodvolatelnou vládou Putina, který si myslí, že je novým carem. Neumírejte pro Putina – zachraňte si život pro své rodiny a budoucnost Ruska.“

Moskva tvrdí, že ruští vojáci zabránili „ukrajinským silám“ proniknout do Belgorodské oblasti. „K žádnému narušení hranice nedošlo,“ prohlásil mluvčí resortu obrany Igor Konašenkov s tím, že ruské síly protivníka zahnaly zpět. Vojáci společně s bezpečnostními složkami podle něj „zničili“ 30 ukrajinských bojovníků s bojovou technikou, kteří se pokoušeli proniknout do Šebekina. Konašenkov přitom používal termín „ukrajinské teroristické formace“.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné nezávisle ověřit. Kyjev na poslední prohlášení ruského ministerstva obrany dosud nereagoval.

Útoky nás nerozhodí, zní z Kremlu

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v posledních dnech pravidelně informuje o ostřelování příhraničního regionu ze strany Ukrajiny. Ve čtvrtek sdělil, že při ostřelování města Šebekino utrpělo zranění devět lidí a několik domů včetně ubytovny a administrativní budovy bylo poškozeno.

„Šebekino je pod neustálou palbou, ve 12:00 v noci, ve 3:40 a v 5:15 střílely ozbrojené síly Ukrajiny na střed a okraj města,“ uvedl Gladkov. Jak dodal, škody na obytných domech i administrativních budovách stejně jako už v minulosti způsobily střely z raketometu Grad. Odpoledne uvedl, že ostřelováno je hned několik obcí v Šebekinském a Grajvoronském okrese.

„Jakmile se to uklidní, budeme pokračovat v evakuaci lidí,“ uvedl gubernátor s poznámkou, že stovky žen, dětí a seniorů už odjely do bezpečí. Gladkov také sdělil, že na internetu se šíří falešné zprávy o sběrných místech pro urgentní evakuaci z oblasti. „V tuto chvíli je nemožné a nebezpečné shromažďovat množství lidí na jednom konkrétním místě,“ napsal.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům řekl, že prioritou úřadů je pomoc tamním obyvatelům a podpora těch, kteří potřebují dočasně přesídlit.

Útoky na Belgorodskou oblast podle něj nemohou ovlivnit „speciální vojenskou operaci“, jak Moskva nazývá svou vojenskou agresi do sousední země. Ta trvá už 15 měsíců a vyžádala si podle odhadů desetitisíce lidských životů a miliony Ukrajinců vyhnala z domovů.

Rusko mezitím podniklo na Ukrajinu další vlnu vzdušných útoků, při které zřejmě trosky sestřelených ruských raket podle ukrajinských úřadů zabily v Kyjevě devítiletou dívku, její matku a další ženu.

Belgorodská oblast podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou od začátku ruské invaze poměrně často hlásí útoky na svém území, mimo jiné z dronů. Minulé pondělí se stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských „sabotážních skupin“.

Podle Kyjeva do oblasti pronikli Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku a RDK. Později se stáhli.

Autoři: ,
Témata: Moskva, Ukrajina

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...