Zavřít reklamu

Galaxy S23 Ultra je aktuálně nejvýkonnějším telefonem Samsungu a jedním z nejlepších androidových smartphonů vůbec. Nyní známá marketingově-analytická společnost zveřejnila analýzu použitých materiálů k jeho výrobě. Pokud byste si mysleli, že výroba takto špičkového telefonu musí stát „majlant“, mýlili byste.

Společnost Counterpoint Research zveřejnila analýzu kusovníku telefonu Galaxy S23 Ultra a komponent v něm použitých. Podle ní stojí Samsung výroba jeho aktuální nejvyšší „vlajky“ 469 dolarů (zhruba 10 400 Kč). Tato cena odráží náklady na suroviny a nebere v úvahu provozní náklady a náklady na výzkum a vývoj. Poslední dva výdaje jsou pochopitelně „zředěny“ velkým počtem vyvinutých zařízení.

Největší náklady pro korejského obra představují čipset, displej a fotosestava. Vzhledem k tomu, jakou důležitost Samsung přikládá kvalitnímu obrazu, výkonu a schopnostem fotoaparátu, jsou tyto položky na prvním místě zcela očekávatelné.

Podle analýzy tvoří čipset Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (včetně jeho grafického čipu a modemu) zhruba 35 % celkových materiálových nákladů. Pokud jde o displej, ten tvoří 18 % nákladů a fotoaparáty pak 14 %.

Galaxy S23 Ultra je jako hotový produkt velmi drahý. Základní verze (s paměťovou konfigurací 8/256 GB) vyjde na 1 199 dolarů (u nás ji Samsung prodává za 30 490 Kč), což z něj dělá jeden z nejdražších smartphonů na trhu. I přes velmi vysokou cenu je však globálním bestsellerem. Z výše uvedeného vyplývá, že Samsung na své aktuální vlajkové lodi značně  vydělává, když náklady na její výrobu představují jen 39 % ceny, za niž se prodává.

Telefon Galaxy S23 Ultra koupíte zde

Dnes nejčtenější

.