Výcvik, 1. 6. 2023

Foto: Shutterstock

Čtyřnohý mazlíček je součástí rodiny, je jejím právoplatným členem. I kdybychom chtěli milovaného psíka brát všude s sebou, některé aktivity nejsou ideální, v mnoha případech ani vhodné pro naše chlupáče a zvažování, zda jej vzít s sebou nebo jej nechat v pohodlí domova, je někdy velice obtížné. Jak se správně rozhodnout?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Se psem na nákup?

Potřebujete obměnit šatník nebo nakoupit zásoby jídla na další týden a nechcete nechat chlupáče se smutnýma psíma očima doma? I když je to někdy těžké, pro pejska bude lepší, když s vámi na nákupy nevyrazí. Přeci jen do většiny obchodů a nákupních center psi nesmějí, a tak byste zbytečně riskovali nepříjemnosti s personálem. Navíc si ani sám chlupáč neužije procházku mezi regály a houfy lidí.

Mnoho lidí řeší tuto situaci tak, že nechá pejska uvázaného před obchodem nebo zavřeného v autě. Obě varianty jsou naprosto nevhodné a důvodů je hned několik. V autě může dojít k přehřátí psa, což může vést až k úmrtí. Před obchodem může chlupáče kdokoli obtěžovat, ubližovat mu, nebo jej dokonce ukrást. No řekněte sami, není lepší čas věnovaný nákupu vynahradit psímu kamarádovi po návratu domů příjemnou procházkou?

Na druhou stranu je návštěva obchodních center ideální příležitostí k socializaci. V takovém případě je však lepší jet do daného střediska s tímto záměrem a nikoli s potřebou vyprázdnit peněženku. Pejsek při poznávání nových míst získává sebevědomí a důvěru v psovoda – tedy ve vás, a tak by vás měl mít s sebou jako oporu. Ideální je návštěva chovatelských potřeb, kde chlupáči rovnou koupíte i nějakou mlsku či hračku. Můžete zde na pejskovi vyzkoušet i některé výrobky, které si netroufnete koupit přes internet, jako například náhubek, postroj či obojek. Samozřejmě je nutné navštěvovat pouze taková centra a obchody, kde je vstup se psy povolen.

Výlety a dovolené

Pokud plánujete idylický prodloužený víkend, výšlap nebo dovolenou, nezapomínejte ani na vašeho čtyřnohého parťáka. Pokud jej chcete vzít s sebou, je potřeba naplánovat aktivity tak, aby neomezovaly ani vás, ani psíka. Návštěvu některých míst tak budete muset oželet – pejsci často nesmějí do jeskyní, do muzeí, na zámky a mnohdy ani na rozhledny.

U některých objektů zájmu jistě narazíte na řešení v podobě uzamykatelných kotců, které jsou určeny pro pejsky návštěvníků. Tyto kotce však nejsou vhodné pro každého pejska – pokud na odloučení není chlupáč zvyklý, může mít z této zkušenosti neblahé vzpomínky plné stresu, nejistoty a úzkosti. Proto program důkladně naplánujte a prostudujte podmínky míst, která chcete navštívit. Nakonec si čas strávený s celou rodinou náramně užijete!

A pokud přeci jen raději necháte chlupáče doma, můžete se těšit na upřímnou radost při vítání. Nezapomeňte pejskovi vše vynahradit!

Autor článku: Aneta Hladíková