Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Získat hypotéku bude snazší. ČNB uvolnila limity splátek k měsíčnímu příjmu

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK

Česká národní banka zmírnila jedno z pravidel pro poskytování hypoték. Od července se už nebude u žadatelů uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu, tzv. ukazatel DSTI. Ostatní pravidla pro hypotéky ponechala bankovní rada ČNB v platnosti.
  16:03

Ukazatel DSTI stanovoval podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr. DSTI centrální bankéři stanovili v dubnu 2022 na 45 procent, žadatelé do 36 let mohou na své úvěry vynakládat až padesát procent svých příjmů. Od července tento limit padá.

„V době, kdy bojujeme se zvýšenou inflací, je nutné dodržovat přísné podmínky pro poskytování hypoték. Při vyšších úrokových sazbách však ukazatel DSTI není zapotřebí,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

Hypoteční analytička ze společnosti Sirius finance Lucie Drásalová očekává, že rozhodnutí centrální banky výrazně zvýší počet úspěšných žadatelů o hypoteční úvěr. Ukazatel DSTI byl totiž podle jejích zkušeností pro žadatele nejvíce limitující.

„DSTI byl nejzásadnější parametr pro to, zda hypotéka schválena bude, nebo nebude. Lidé si na sazby kolem šesti procent zvykli, s dalšími parametry pak problém v zásadě nebyl. Očekáváme tedy, že rozhodnutí ČNB hypoteční trh opět rozhýbe, klienti budou mít cestu k hypotéce snazší. Nárůst úspěšných žadatelů by mohl být proto být výrazný,“ vysvětluje expertka.

S ohledem na stále přetrvávající nadhodnocení cen rezidenčních nemovitostí zůstává v platnosti horní hranice ukazatele LTV na 80 procent hodnoty nemovitosti, resp. 90 procent pro žadatele mladší 36 let, uvedla centrální banka ve zprávě. Tento ukazatel udává poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti.

Dál bude platit i takzvaný limit DTI, který vypovídá o celkovém dluhu žadatele v násobcích jeho čistého ročního příjmu. Podle ČNB smí dál tento dluh činit maximálně 8,5násobek ročních čistých příjmů, resp. 9,5 násobek pro žadatele do 36 let.

Graf úvěrů podle výše DSTI

Podle Libora Holuba, ředitele sekce finanční stability ČNB, neukazuje vývoj úvěrů podle výše ukazatele DSTI potenciální problém. Příznivě působí i klesající průměrná výše úvěru u nových hypoték, která se letos na jaře dostala pod hranici tři milionů korun.

Banky nastavené limity pro poskytování hypoték příkladně dodržovaly, připomněl Holub. Nepředpokládá proto, že by zrušení limitu DSTI vyvolalo v českém finančním systému nestabilitu. „Bankám se vytváří prostor pro úvěrovou aktivitu, ale domníváme se, že za vysokých sazeb budou domácnosti opatrné a banky budou obezřetně vyhodnocovat rizika spojená s dluhovou službou dlužníků,“ řekl.

Členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková dodala, že první čtvrtletí letošního roku ukázalo výrazný pokles objemu nových hypotečních úvěrů. Úvěrovou aktivitu podle ní tlumily vysoké úrokové sazby společně s limity pro poskytování hypoték.

Podle Holuba se vysoké úrokové sazby projevují i tím, že klesá podíl druhých a dalších úvěrů, které si dlužníci berou. Pro ČNB je to z hlediska zachování finanční stability pozitivní signál, uvedl.

Centrální banka zároveň konstatovala, že ceny nemovitostí zůstávají nadhodnocené. Na konci prvního čtvrtletí byly o 57 procent vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmů mediánové domácnosti, a zhruba o 23 procent vyšší, než by odpovídalo požadovaným výnosům z pronájmu nemovitosti.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!