Hlavní navigace

Do vysílací rady byli zvoleni Petr Buchta a Marek Poledníček

1. 6. 2023

Sdílet

Jednání Poslanecké sněmovny, květen 2023, poslanci Autor: Poslanecká sněmovna

Sněmovna vybrala dva nové členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Nahradí radní, jimž po šesti letech vyprší na přelomu června a července funkční období.

Piráti a Starostové navrhli do vysílací rady Petra Buchtu. Hlasovalo pro něj 94 poslanců. Prošel také kandidát koalice Spolu Marek Poledníček, toho podpořilo 91 poslanců.

Neuspěl kandidát hnutí ANO Vladimír Pikora, jemuž v tajné volbě dalo svůj hlas jen 70 zákonodárců. Hranice pro zvolení byla 90 hlasů.

Funkční období Petra Buchty a Marka Poledníčka začne 2. července 2023. Vystřídají Václava Jehličku, jemuž končí mandát 30. června, a Ladislava Šincla, jemuž mandát vyprší 1. července.

Proti volbě Marka Poledníčka protestovali poslanci ANO. „Koalice Spolu navrhuje kandidáta pana Poledníčka, který je členem KDU-ČSL, který zastává funkci člena Krajského výboru KDU-ČSL v Karlovarském kraji, který je funkcionářem taktéž, protože je předsedou místní organizace KDU-ČSL v Ostrově, kromě toho je samozřejmě zastupitelem Karlovarského kraje a také zastupitelem města Ostrova,“ poznamenal Aleš Juchelka (ANO).

„Marek Poledníček v případě, že bude zvolen členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, rezignuje na post člena krajského zastupitelstva Karlovarského kraje a s tímto postem je spojena i pozice člena Krajského výboru KDU-ČSL v Karlovarském kraji,“ reagoval předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Podle lidovců tedy žádný střet zájmů nevznikne.

Marek Poledníček už v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání zasedal v letech 2015–2021.

Ve vysílací radě zůstává od 30. května jedno volné místo po odvolání Daniela Köppla. O obsazení této pozice poslanci teprve rozhodnou.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).