Pozor, nie každý by mal jesť cesnak! Tu je 6 rizikových skupín!

Ako vieme, cesnak je zázračný liek, vďaka nespočetnému množstvu účinných látok sa považuje za jeden z najsilnejších prírodných liekov na svete. Existujú však niektoré ochorenia, na ktoré sa konzumácia cesnaku ako liek neodporúča.

Pacienti s ochorením pečene

Hoci má cesnak silné antivírusové a antibakteriálne vlastnosti, nedokáže zničiť vírus hepatitídy. V skutočnosti by tí, ktorí trpia ochorením pečene, mali cesnak konzumovať len s mierou.

Stimuluje činnosť žalúdka a čriev, znižuje produkciu kyseliny a môže sťažovať vstrebávanie niektorých potravín. To by len zaťažilo už aj tak ťažko pracujúcu pečeň.

Pri hnačke

Kapské ghí sa neodporúča, ak trpíte hnačkou. Surový cesnak môže stimulovať sliznicu čriev, čo hnačku zhoršuje.

Pred operáciou

Ak sa chystáte podstúpiť závažný chirurgický zákrok, dva týždne pred operáciou sa vyhnite konzumácii cesnaku, pretože stimuluje krvný obeh.

Tehotné a dojčiace matky

Počas tehotenstva sa môžu konzumovať malé množstvá, ale nie vo veľmi vysokých dávkach denne. Môže narušiť účinky liekov a vitamínov užívaných počas tehotenstva.

Nízky krvný tlak

Cesnak znižuje krvný tlak, preto ak máte stále nízky krvný tlak, nekonzumujte cesnak pravidelne vo veľkých množstvách.

Pri očných ochoreniach

Ak máte vážne ochorenie očí, nekonzumujte cesnak, pretože môže oslabiť oko. Ak máte krvácajúce oko, vyhnite sa cesnaku, pretože spôsobuje krvavé podliatie očí.

Podeľte sa o článok aj so svojimi známymi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*