Pravidla na emise ze spalovacích motorů, jak je navrhla Evropská komise, se musí změnit. Jinak normu známou jako Euro 7 Češi na evropské půdě zablokují. Tvrdí to zpravodaj pro návrh na půdě unijního parlamentu, kterým je český europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

„Mým cílem je hledat racionální řešení Eura 7,“ říká Vondra. „A buď ho najdeme, nebo to zabijeme,“ uvedl pro HN. Boj pod českou taktovkou proti přísnějším emisním limitům na auta se tak naplno rozhořel jak mezi zástupci národních vlád, tak i v Evropském parlamentu.

Česká vláda zformovala v EU minulý měsíc koalici osmi států kritických vůči Euru 7. Skupina má sílu návrh v Radě EU, která zastupuje členské země, zablokovat. Rozhodovat se o něm bude kvalifikovanou, zhruba dvoutřetinovou většinou a mezi členy koalice jsou i velké státy jako Francie, Itálie či Polsko.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Nahlédněte do zákulisí dění v Evropě a sledujte českou stopu v Bruselu. Odebírejte nejlepší newsletter v Česku věnovaný EU Ředitelé Evropy. Připravují ho pro vás každý týden Ondřej Houska a Kateřina Šafaříková.