Nejúspěšnějším skladatelem se stal Ztracený, cenu OSA vyhrál i v kategorii píseň roku

ČTK ČTK
1. 6. 2023 21:33
Přední tvůrce české soudobé hudby a klavírista Marek Kopelent tento čtvrtek in memoriam obdržel Zlatou cenu Ochranného svazu autorského za celoživotní přínos. Nejúspěšnějším skladatelem populární hudby a nejúspěšnějším textařem se stejně jako loni stal Marek Ztracený. Letos ještě přidal vítězství v kategorii Populární skladba roku za píseň Moje milá.
Jedním z oceněných je zpěvák Marek Ztracený.
Jedním z oceněných je zpěvák Marek Ztracený. | Foto: Lukáš Bíba

Do Zlatého fondu svazu byl zapsán hudební skladatel a zakladatel tria Golden Kids Bohuslav Ondráček in memoriam a skladba Jdi za štěstím, jejímiž autory jsou Karel Svoboda a Zdeněk Borovec. Ceny v 15 kategoriích tento čtvrtek rozdali pořadatelé v pražském kulturním centru Vzlet.

Úspěšné skladatele, textaře a vydavatele ocenil Ochranný svaz autorský poosmnácté. Výsledky generuje ze svých statistik, žebříčky sestavuje z nejúspěšnějších skladeb v posledních dvou letech. Jediné kategorie, které nejsou uděleny na základě dat, ale rozhodnutím dozorčí rady, jsou Zlatá cena za přínos české hudbě, Zlatý fond za dlouhodobě nejhranější skladby nebo autory a cena za propagaci a šíření české hudby.

Druhým rokem byl oceněn nejstreamovanější autor, kterým se stal raper Viktor Sheen. "Zařazení kategorie Nejúspěšnější streamovaný autor bylo reakcí na dynamicky rostoucí přehrávání hudby z internetových platforem, které je mezi mladou generací zcela dominantní. Čísla za poslední období nám ukazují, že tento způsob konzumace hudby bude i nadále růst, a proto jsem rád, že Výroční ceny OSA jdou s dobou a tento trend při udílení reflektují," uvedl Roman Strejček, předseda představenstva svazu.

Ve vážné hudbě se dařilo hudebnímu skladateli Martinu Smolkovi, který se stal nejúspěšnějším skladatelem i nejúspěšnějším autorem vážné hudby v zahraničí. Jeho skladba Agnus Dei se také umístila na prvním místě v kategorii Vážná skladba roku.

V populární hudbě se nejúspěšnějším autorem v zahraničí stal Prokop Holoubek z kapely Midi Lidi. Ocenění pro nejúspěšnějšího vydavatele obhájila společnost Universal Music Publishing.

Nejúspěšnějším mladým autorem vážné hudby je Vojtěch Frank a v populární hudbě uspěl raper Denis Bennett alias Earth. Vítězové kategorií obdrželi kromě skleněné sošky také šek v hodnotě 50 tisíc korun, který svaz každoročně věnuje úspěšným mladým autorům.

Během večera vystoupili Bára Basiková a Jakub Hübner, Kateřina Marie Tichá a Martin Chobot, Elizabeth Kopecká a Martin Chodúr, Jakub Vaňas a En.dru, písničkářka Kaczi a tanečnice Anna Kroupová s klarinetistou Kamilem Doležalem. Více informací se nachází na stránkách svazu.

Ochranný svaz autorský sdružuje skladatele, textaře, hudební vydavatele a jiné nositele práv, například dědice. Spravuje autorská majetková práva k hudebním dílům. K 31. prosinci 2021 smluvně zastupoval přes 10 tisíc nositelů práv, z toho 7373 žijících autorů, 2999 dědiců a 158 vydavatelů. Nově se svazem uzavřelo smlouvu o zastupování 468 autorů a deset vydavatelů. Údaje za minulý rok svaz zatím nesdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy