Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Svět

USA přestanou plnit část jaderné dohody s Ruskem, Moskva přerušila účast už dříve

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu, kde shrnul rok války na Ukrajině. (21. února 2023) foto: Reuters

Spojené státy od čtvrtka nebudou informovat Rusko o stavu jaderného arzenálu, přestanou umožňovat ruské inspekce na americké půdě či poskytovat Moskvě data o letu balistických raket. Na svém webu to oznámilo americké ministerstvo zahraničí. Jde o další reakci na únorové rozhodnutí Ruska pozastavit účast na dohodě Nový START, která omezovala počet aktivních jaderných zbraní a jejich nosičů.
  22:02aktualizováno  22:18

Washington krok Moskvy považuje za „právně neplatný“ a ve světle ruského odklonu od dohody podepsané v roce 2010 hovoří o jejím „pokračujícím porušování“. Na konci března v této souvislosti USA odmítly Rusku oznámit „pololetní aktualizaci dat“, kterou dohoda vyžaduje.

Nyní svou reakci stupňují pozastavením spolupráce v dalších oblastech. „Od 1. června 2023 Spojené státy nevydávají Rusku upozornění vyžadovaná podle dohody, včetně aktuálních informací o stavu a poloze... raket a odpalovacích zařízení,“ uvádí americká diplomacie v tiskové zprávě.

Dále ohlásilo konec možnosti inspekcí spadajících pod působnost Nového STARTu v USA a současné zrušení amerických víz pro ruské inspektory. „Spojené státy nebudou poskytovat telemetrické údaje o odpalech“ mezikontinentálních balistických raket a balistických raket vypouštěných z ponorek, dodává prohlášení. Telemetrické údaje jsou dálkově shromažďovaná data o letech, uvádí agentura Reuters.

Washington označuje své kroky za přiměřená a zvrátitelná opatření v souladu s mezinárodním právem.

Zmíněnou smlouvu podepsali v roce 2010 v Praze tehdejší prezidenti Spojených států a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv. Ruský prezident Vladimir Putin jednostranné rozhodnutí pozastavit účast na dohodě Nový START přijal v únoru, tedy rok po invazi svých vojsk na Ukrajinu.

Moskva ale zároveň oznámila, že bude dál dodržovat limity zakotvené v úmluvě, které omezují jaderné arzenály obou mocností maximálně na 1 550 strategických jaderných zbraní a 700 mezikontinentálních střel či bombardérů.

Autoři: ,