Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jediná česká paterčata slaví 10. narozeniny! Máma Alexandra Kiňová (33): To hlavní jsou zdravé děti

Autor: Tomáš Koníček, ČTK - 
2. června 2023
05:00

Těšila se na druhé dítě, osud jí jich ale nadělil hned pět. V roce 2013 se mámě Alexandře Kiňové (33) obrátil svět naruby. Čas letí a v pátek 2. června jediná česká paterčata Tereza, Alex, Michael, Deniel a Martin slaví 10. narozeniny!

Rodina paní Kiňové žije v Milovicích na Nymbursku. Ona a její paterčata, která přišla na svět 2. června 2013 v podolské porodnici, vzbudila před deseti lety pěkný rozruch. Teď se ale snaží potomky držet stranou zájmu veřejnosti. „Chci dětem uchránit soukromí. Pro Blesk jsem udělala výjimku,“ zdůvodňuje. I proto pro ně chystá oslavu jejich prvních kulatin jen v rodinném kruhu. „Půjdeme tradičně do dětského parku Mirakulum, kde se dětem moc líbí, dostanou dort a nějakou maličkost,“ plánuje Kiňová.

Uteklo to...

I tak ji ale významné datum dojímá. „Nedávno jsme koukali na staré fotky. Těch deset let neuvěřitelně uteklo,“ říká pohnutě. Tehdy si s přítelem Antonínem chtěli pořídit druhé dítě. Lékaři je ale pětinásobným přírůstkem šokovali. Šance počít paterčata je jen 1 ku 55 milionům, zvlášť když je to přirozenou cestou. Mladí rodiče měli najednou doma šest dětí. A ne vždy to bylo růžové. „Kdybych tehdy měla dnešní mozek, hodně věcí bych udělala jinak. Určitě mi ale tohle všechno dalo i pozitivní věci. Především zdravé děti. To ostatní se dá vždycky nějak udělat,“ dodává Kiňová.

Baví je sport a hudba

Děti budou na konci měsíce končit třetí třídu základní školy. „O víkendu se s dětmi učí taťka, který je jinak v práci. Ale nechci říkat, kdo je z dětí lepší na učení a kdo horší. Je mezi nimi rivalita,“ směje se máma. „Každopádně se u nás moc nelení. Jsme takoví akční a sportovní. Ale mají se rádi, zajímají se o stejné věci a já jsem za to ráda,“ říká Kiňová a dodává, že děti mají rády hudbu. „Mají dobrý hudební sluch. Máme doma klávesy či kytaru a také se u nás zpívá,“ směje se.

Jen 134 spontánně

Narození dvojčat či dokonce trojčat není už v poslední době v Česku zvláštností, vliv na to má i stále častější umělé oplodnění. V době, kdy se česká paterčata narodila, bylo na světě celkem 795 paterčat, ale jen 134 bylo počato spontánně. Jde tak o mimořádnou raritu. První paterčata, která přežila dětství, se narodila v roce 1934 v kanadském Ontariu. Rekordních devět dětí se v květnu 2021 narodilo ženě ze západoafrického Mali.

Tým 40 zdravotníků

Děti přišly na svět v sedmém měsíci těhotenství císařským řezem během pouhých pěti minut krátce po sedmé hodině ráno. Deniel a Martin vážili 1214 gramů, Terezka 1250 gramů, Michael 1318 gramů a Alex 1340 gramů. I kvůli tomu byly děti až do začátku srpna v inkubátoru. Na operačním sále byl v jednu chvíli tým čtyřiceti zdravotníků.

 

Video  První česká paterčata  - Česká televize
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině