Oslavenkyně Magdalena Kožená zazářila před televizními kamerami, umění výjimečnosti potvrdilo i její gala

Oslavenkyně Magdalena Kožená zazářila před televizními kamerami, umění výjimečnosti potvrdilo i její gala

Tisk

magdalena200Přiznám se, že pěvkyni Magdalenu Koženou sleduji hodně z dálky, nicméně vím, jakou uměleckou kariéru má za sebou (a věřím tomu, že i před sebou), že je hvězdou (nejen) barokní hudby, zpívá v operách i na koncertech a že získala řadu prestižních ocenění. Navíc, je asi málo operních pěvkyň, které si pořídily děti. Magdalena Kožená má tři, přičemž její kariéra nijak neutrpěla. Proto jsem si nemohl nechat ujít dva televizní premiérové pořady, které odvysílal v sobotu 27. května program ČT art. Zvláště, když o den dříve oslavila slavná mezzosopranistka kulatiny.

Unikátní koncert nazvaný Magdalena Kožená gala zaznamenaly kamery České televize v brněnském Besedním domě už koncem loňského roku. Šlo o gala koncert festival Concentus Moraviae, jehož patronkou je právě pěvkyně. Společně se švýcarským souborem barokní hudby La Cetra Barockorchestra Basel pod taktovkou Andrey Marcona předvedla mj. Monteverdiho opus "Il Combattimento di Tancredi e Clorinda", a to v režii Ondřeje Havelky. Zajímavé je, že Magdalena se v jevištním melodramatu ujala s minimem rekvizit tří rolí: Tankreda, Klorindy i postavy vypravěče. Monteverdiho skladba původně náleží do osmé knihy madrigalů – válečných a milostných. Hudba představuje typické „stile reppresentativo“ (divadelní styl, jehož součástí jsou recitativní pasáže), detailně vystihující příběh.

Z Monteverdiho tvorby nechyběla ani árie z opery Odvrhnutá královna (Disprezzata Regina) a Si dolce e’il tormento. V kontrastu k Monteverdiho vokálním skladbám byl postaven reprezentativní výběr z instrumentální tvorby autorů o jednu až dvě generace mladších, ovšem propojených s Monteverdim skrze místa působení. Všechno do sebe zapadá a dává smysl.

magdalena foto1

Během večera tak zazněly skladby Tarquinia Meruly, Marca Uccellini, Daria Castella a Biagia Marini. Pro potřeby koncertního projektu vznikla kompozice Ariadna má problém, jíž se ujal současný tvůrce Marco Ivanović, který se v ní inspiroval Monteverdiho árií Lamento di Arianna. Ovace publika přineslo i pozoruhodné dílo skladatele 20. století Luciana Beria Sekvence III pro ženský hlas (Sequenza III for female voice).

Dokument Magdalena Kožená – Tohle jsem já (natočený koncem letošního dubna ve foyer Janáčkova divadla) zaznamenává otevřený rozhovor Magdaleny Kožené s ředitelem České filharmonie a klavíristou Davidem Marečkem. Sympaticky otevřený rozhovor se točí nejen kolem důležitých milníků její kariéry, ale přiblížil i zajímavý vhled do vnitřního světa hvězdy, ženy s citlivě uměleckou duší. Třeba o jejích dětech (v mnohém mi připomněla i její kolegyni Dagmar Peckovou, která si také pořídila děti a rodinu v době, kdy zářila na světových jevištích), o tom, jak se cítí v Berlíně, kde téměř dvacet let žije, co cítí k rodnému Brnu, kam se tak ráda vrací, anebo o tom, jak vidí dál svůj další život a kariéru. Otázky navíc pokládal člověk, s nímž ji spojuje řada hudebních projektů, ale i dlouholeté přátelství.

„To, že Magdalena Kožená patří mezi nejproslulejší pěvkyně současnosti, všichni víme,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a dodává: „Dokládají to nejen angažmá, díky kterým vystupuje na koncertních i operních pódiích celého světa, ale také řada domácích i zahraničních ocenění či smlouva s nahrávací společností Deutsche Grammophon. Stála u zrodu projektu na podporu základního uměleckého školství, založila Nadační fond, jenž cíleně podporuje ZUŠ a systematicky přispívá k dalšímu růstu uměleckých talentů.“

magdalena foto2

MAGDALENA KOŽENÁ (1973)

patří mezi nejproslulejší pěvkyně současnosti. Tuto její pozici dokládají nejen angažmá, díky kterým vystupuje na koncertních i operních pódiích celého světa, ale také řada domácích i zahraničních ocenění či smlouvy s nahrávacími společnostmi. Zpěv studovala nejprve na konzervatoři v rodném Brně a poté u Evy Blahové na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Klíčovým okamžikem její kariéry se stalo vítězství v prestižní mezinárodní pěvecké soutěži v Salcburku v roce 1995. Během své umělecké dráhy získala Magdalena Kožená celou řadu další ocenění a uznání – je Rytířem řádu umění a literatury Francouzské republiky, převzala Cenu ministra zahraničních věcí Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky či Zlatou medaili za zásluhy na poli umění od Mezinárodního výboru washingtonského Kennedyho centra pro umění. Tyto pocty doplnila respektovaná cena G. F. Händela, kterou uděluje rodiště slavného německého skladatele, město Halle, za mimořádnou interpretaci díla svého slavného rodáka. Magdalena Kožená je také neúnavnou propagátorkou české hudby a české kultury. Společně se svým manželem, Sirem Simonem Rattlem se v roce 2023 stala rezidenční umělkyní 127. sezony České filharmonie, je rovněž patronkou mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae a stála současně u zrodu projektu na podporu základního uměleckého školství u nás ZUŠ Open.

magdalena foto3

Robert Rohál s využitím info ČT

Zdroj foto: ČT


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Julie Slováčková: Chtěla bych, aby lidé měli rádi sami sebe

a s200Mladou herečku a zpěvačku Annu Julii Slováčkovou můžete již několik měsíců vídat na prknech Divadla Kalich jako Rózi v kultovním muzikálu Krysař. Jak se s novou rolí sžila a jaké plány má v novém roce 2018 se dočtete v následujícím rozhovor...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zrození vrány: Čtyři nárazy na tvrdou zem spojuje jedna záhadná postava…

Jiri vitovecperex

Debutová kniha Jiřího Vítovce je souborem čtyř mystických novel – někdy low-key a někdy otevřeně temných. Jak tyto příběhy spolu souvisí? Po přečtení všech vám to docvakne. Stále však bude půlka vesmíru volného prostoru pro hledá...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Podivínský Tim Burton se vrací do kin s Temnými stíny

altTim Burton patří k nejosobitějším režisérům celého Hollywoodu. Jeho filmy vždy oplývají zvláštním kouzlem a jsou fanoušky velmi očekávány. Podobně tomu je i u jeho nejnovějšího počinu, fantasy komedie Temné stíny.