TOPlist

Meta Quest 3 oficiálně: lehčí, pohodlnější a výkonnější virtuální realita

Meta Quest
  • Nová virtuální realita od Mety nabídne celou řadu vylepšení oproti předchozí generaci
  • Je o 40 procent lehčí, má vyšší rozlišení a stále příznivou cenu
  • Brzké odhalení chce vzít Applu vítr z plachet

Společnost Meta nemá ve svém portfoliu jenom sociální sítě jako Facebook či Instagram, ale před nějakou dobou také koupila známou firmu Oculus, která se zabývá tvorbou brýlí pro virtuální realitu. Tu již plně integrovala do svých struktur a pilně pracuje na naplnění vize generálního ředitele Marka Zuckerberga o funkčním metaverse. Zatímco virtuální prostor pro setkávání s přáteli je poměrně daleko od úspěšné realizace, nový headset Meta Quest 3 je žhavou realitou.

Meta Quest 3 nechce přenechat Applu veškerou pozornost

Zařízení Meta Quest patří už nyní mezi špičku v oblasti virtuální reality, není proto divu, že se firma zaměřila více na vylepšení stávajících parametrů než na revoluční změny. Nejvíce patrná bude velikost samotných brýlí, která má oproti předchůdci klesnout o 40 procent a společně s tím nabídnout uživateli větší pohodlí. S tím souvisí také nasazení displejů s vyšším rozlišením a až dvojnásobný nárůst grafického výkonu oproti headsetu Quest 2, který spatřil světlo světa v roce 2020.

S nárůstem pohodlí a výkonu se ruku v ruce nese také zvýšení ceny. Tu Meta stanovila na 499 dolarů (cca 13 300 Kč s DPH) za 128GB verzi, což je oproti minulé generaci o něco málo více. Na druhou stranu se Quest 2 dočká zlevnění na 299 dolarů (cca 7 900 Kč s DPH) už od 4. června, takže zájemci o virtuální realitu od Mety budou mít na výběr. Více informací zveřejní Meta na speciální události Meta Connect, která je plánovaná na 27. září.



vr ar apple headset



Nepřehlédněte

Víme, proč bude AR/VR souprava Apple drtit konkurenci. Unikly parametry jejích displejů

Patrně není náhoda, že Mark Zuckerberg představil Meta Quest 3 veřejnosti zrovna v těchto dnech. Už nějaký ten pátek se spekuluje o příchodu brýlí pro smíšenou realitu od Applu, které by měly mít premiéru už za pár dní, konkrétně 5. června na vývojářské konferenci WWDC. Jestli Meta o představení headsetu ví, nebo jen nechce ponechat nic náhodě, není jisté, nicméně o tom se už za pár dní budeme moci přesvědčit sami.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku