Muchovou čeká záludná sokyně. Češku v Paříži zaskočila Wilanderova neznalost

Aleš Vávra Aleš Vávra
Aktualizováno 2. 6. 2023 14:57
Takový průšvih se rozhodně nečekal. Český tenis má ve třetím kole grandslamového French Open jedinou zástupkyni. Do hlavní soutěže přitom poslal dvanáct hráček a dva hráče. Poslední nadějí je Karolína Muchová, kterou ale v pátek čeká těžký boj proti záludné soupeřce.
Karolína Muchová.
Karolína Muchová. | Foto: Reuters

Irina-Camelia Beguová. Existuje spousta jmen, která by Karolína Muchová viděla v pavouku raději. Obzvlášť na antuce.

Zkušená Rumunka je hrozbou, česká tenistka ji zatím v kariéře neporazila. Oba vzájemné duely se přitom odehrály právě na oranžové drti. 

V roce 2019 rumunská tenistka Muchovou vyřadila ve druhém kole French Open, přestože Češka první set ovládla jasně 6:1. Podruhé se na antuce potkaly letos, před pár týdny v Madridu. A Beguová znovu dominovala, tentokrát ve dvou setech.

Šestadvacetiletá rodačka touží po odvetě, v rozhovorech říká, že na grandslamy nejezdí uhrát třetí kolo.

Její ambice jsou mnohem vyšší a vůbec nezáleží na tom, že momentálně nepatří ani mezi 40 nejlepších hráček žebříčku. Sama ví, čeho je schopná, vždyť už má na kontě semifinále Australian Open a dvě čtvrtfinále na Wimbledonu.

Na Roland Garros se zatím dál než do třetího kola nedostala. Mezi dvaatřicet nejlepších se ale prokousala už potřetí v řadě. Nyní nastal čas jít minimálně o kolo dál.

V aktuální sezoně se totiž Muchová po nepříjemné sérii zranění vrací k někdejší formě. Je konzistentní, zatím se může spolehnout na své zdraví a na okruhu se o její atraktivní, tak pestré a zábavné hře hodně mluví a píše.

O to větším překvapením byl rozhovor, který s Muchovou v Paříži dělal zkušený expert Mats Wilander.

Švédská legenda, bývalá světová jednička, počastovala Češku podivným dotazem, zda za velký počet slice bekhendů v její hře může vliv Kirsten Flipkensové, bývalé belgické tenistky, která jí v posledních měsících pomáhá.

Muchová po dotazu vypadala trochu zmateně. "No, řekla bych, že za to můžu spíš já. Hraju je celou dobu. Funguje to, proto je budu hrát i nadále," odpověděla.

V prvním kole přehrála světovou osmičku Marii Sakkariovou a stala se po Janě Novotné první českou tenistkou, která zapsala čtyři po sobě jdoucí vítězství na grandslamech proti hráčkám top 10.

Řekyni z Paříže vyprovodila už loni, předtím zaznamenala velké výhry na životním turnaji: Australian Open 2021, kde na cestě do semifinále odstranila krajanku Karolínu Plíškovou i domácí superstar Ashleigh Bartyovou.

Na favoritky Muchová umí, často bývá jejich postrachem. O to víc si ale musí dát pozor na ty, jež naopak nemají co ztratit v soubojích proti ní. 

Ve středeční druhé rundě letošního Roland Garros měla Češka starosti se semifinalistkou antukového grandslamu z roku 2021, Argentinkou Nadiou Podoroskou. Druhý set prohrála kanárem, krutý debakl ji ale vůbec nepoznamenal.

Ukázala psychickou odolnost, vrhla se znovu do boje a slavila po vítězství 6:3, 0:6, 6:3.

Podobně silná a ochotná nenechat se otrávit za žádnou cenu bude muset být i v páteční bitvě proti nasazené sedmadvacítce Beguové.

Rumunka loni došla na Roland Garros do osmifinále, měla ovšem štěstí. V utkání 2. kole proti Rusce Jekatěrině Alexandrovové totiž hodila raketou tak nešťastně, že herní nástroj vlétl mezi diváky a udeřil malé dítě.

Situaci podle pravidel trestanou diskvalifikací ale k údivu a vzteku soupeřky ustála a v turnaji zůstala.

Duel Muchová vs. Beguová je naplánován na třetí největší pařížský kurt Simonne Mathieuové a dojde na něj až někdy k večeru. Před ním se totiž v programu začínajícím v 11 hodin musí odehrát dva mužské a jeden ženský zápas.

Podívejte se na rozhovor s Barborou Strýcovou:

Spotlight Aktuálně.cz - Barbora Strýcová | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy