Hlavní obsah

Dagmar a Radka zemřely v Alpách. Vzal je tam muž, který ignoroval pravidla

Nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové odkrývá okolnosti smrti dvou mladých Češek na výpravách v rakouských Alpách.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to poprvé, kdy bude český soud rozhodovat o vině průvodců za smrt v horách. Případ dvou výprav na ferraty do rakouských Alp, při kterých zemřely dvě mladé ženy, ale upozornil i na závažnou díru v zákoně.

Článek

Při horských výpravách zemřely čtyřiadvacetiletá Dagmar a pětadvacetiletá Radka. Dvěma mužům z jižních Čech, kteří turisty do Alp vedli, hrozí několikaleté vězení za usmrcení z nedbalosti.

Tématem se zabývá nový díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové. Ta hovořila i s hlavním obžalovaným Daliborem Urbanem. „Věřte, že pro mě je to teď celé těžké,“ tvrdí v reportáži Urban.

Ten organizoval a měl vést placený výstup na ferratu v Alpách, ale následně za sebe poslal kamaráda, který neměl oprávnění být horským průvodcem. Jedna z členek výpravy, čtyřiadvacetiletá Dagmar, při sestupu zahynula. Rakouská policie případ uzavřela jako tragickou nehodu, nikdo jí neřekl, že šlo o placenou výpravu.

Český spolek horských průvodců následně vyloučil Dalibora Urbana ze svých řad. Ten ale přesto následně zorganizoval a vedl další výpravu do Alp, která opět skončila tragicky: tentokrát zemřela pětadvacetiletá Radka.

Policie oba muže viní z toho, že při dvou výpravách porušili řadu pravidel pro pohyb v horách a neměli ani potřebná profesní oprávnění. Nový díl pořadu Terén ukazuje, že k druhé tragédii nejspíš vůbec nemuselo dojít.

Co je ferrata

Ferrata (podle italského označení via ferrata, časté je i německé označení klettersteig) je zajištěná cesta v horském terénu, která je vybavena jisticím ocelovým lanem či železnými stupy.

Dohled státu neexistuje

„Můj názor je, že pokud by tady probíhala regulace horských povolání, tak by ta druhá nehoda patrně nemohla nastat,“ říká předseda Českého spolku horských průvodců Michal Lollok.

To, že chybějící legislativa je problém, potvrzuje i advokátka Klára Dvořáková, která v případu zastupuje pozůstalé. Problematice rozumí. Sama je kvalifikovanou horskou průvodkyní a předsedkyní právní komise Mezinárodní horolezecké federace.„Neexistuje dostatečný státní dohled nad tím, že osoby, které vodí komerčně lidi do hor, své povinnosti vykonávají,“ popisuje Dvořáková.

Ministerstvo pro místní rozvoj, pod které spadá oblast cestovního ruchu, přiznává, že současná právní úprava nedostatky má. Úřad se údajně problematikou dlouhodobě zabývá.

A k čemu ministerstvo po několika letech dospělo? Co na obžalobu říká hlavní organizátor výprav Dalibor Urban a jeho byznysová společnice? A co přesně se vlastně na výpravách stalo? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované