Na udělení státního vyznamenání v pátek sněmovna navrhla prezidentovi Petru Pavlovi jen dva ze šestice členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Na ocenění nabídla strůjce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha Josefa Gabčíka a Jana Kubiše nebo někdejšího disidenta a politika Petra Pitharta. Z navrhovaného seznamu odmítla desítku jmen včetně končícího předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo ředitele organizace Člověk v tísni Šimona Pánka.

Seznam sněmovních kandidátů čítá celkem 141 jmen. Konečné rozhodnutí je na prezidentovi, který návrhům může, ale nemusí vyhovět.

Mezi nominanty dolní komory figuruje Jiří Brady, jenž údajně měl být, ale nakonec nebyl vyznamenám před sedmi lety za prezidentství Miloše Zemana. Státním vyznamenáním by chtěla sněmovna ocenit třeba i prvního československého premiéra Karla Kramáře i ministra financí Aloise Rašína.

Zatímco loni neúspěšně navrhla sněmovna tehdejšímu prezidentu Zemanovi všech šest členů odbojové skupiny bratří Mašínů, letos schválila jen Zbyňka Janatu a Ctibora Nováka. Nesouhlasila s tím, aby na finálním seznamu nominantů byli také Josef a Ctirad Mašín, Milan Paumer a Václav Švéda. Sněmovna naopak nominovala matku bratrů Mašínů Zdenu Mašínovou i jejich sestru, rovněž Zdenu Mašínovou.

Sněmovna odmítla navrhnout také zakladatele a ředitele humanitární organizace Člověk v tísni Šimona Pánka, soudkyni Evropského soudu pro lidská práva Kateřinu Šimáčkovou, youtubera Karla Kováře známého pod pseudonymem Kovy, nedávno zesnulého politika STAN Věslava Michalika a režisérku Olgu Sommerovou.

Na sněmovním seznamu kandidátů jsou dále například astrofyzik Jiří Grygar, spoluzakladatel Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička, někdejší disident a politik Milan Uhde, fotbalový hráč a trenér František Cipro, hudebníci Ida Kellarová, Vladimír Mišík, Michal Prokop a Jiří Pavlica, spisovatel Jaroslav Rudiš, ekonom Jan Švejnar a někdejší ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Loni sněmovna nominovala na udělení státního vyznamenání 34 lidí. Zeman vyhověl dvěma desítkám návrhů.

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.