Ofenziva už vlastně začala. Ukrajinci hledají díry v obraně, dračí zuby Rusy nespasí

Martin Novák Martin Novák
2. 6. 2023 11:30
O chystaném ukrajinském protiúderu mluví politici i vojenští experti od začátku jara. Pravdu měli ti, kteří předvídali, že v květnu ještě nezačne. Kyjev se nechal slyšet, že operace má z Ukrajiny vyhnat ruské okupační jednotky a obnovit území státu z roku 1991. Tedy včetně Krymu. Podle ukrajinských představitelů už vlastně začala - sérií drobnějších překvapivých útoků s cílem znejistit nepřítele.

"Myslím, že to bude spíš až v červnu. Útok musí přijít, současná situace neumožňuje ukončit válku a pro Ukrajinu je nepřijatelná i ekonomicky. Pokud se podaří, mohou Ukrajinci počítat s další vojenskou podporou Západu," řekl Aktuálně.cz počátkem května Tomáš Řepa z Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany v Brně. Teď zdůrazňuje důležitost diverzních akcí na ruském území, které operaci předcházejí.

Až na červen odhadl útok i bývalý velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges, který navíc v tomto týdnu připomněl zásadní význam Krymu. Na tom, zda se Ukrajině podaří získat zpět poloostrov anektovaný Ruskem už v roce 2014, bude záviset rychlost obnovy ruských sil.

"Rozhodnutí bylo přijato," prohlásil o zahájení protiofenzivy v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinská armáda mezitím raketami a drony bombarduje kasárna, sklady munice a rafinerie na okupovaném území i v Rusku.

Boje se posouvají i za hranice Ukrajiny. Ozbrojené oddíly, které si říkají Legie Svoboda Rusku a Ruský dobrovolnický sbor, překročily hranici a operují v Rusku. Podle agentury Reuters se vláda v Kyjevě k těmto skupinám nehlásí, je ale jasné, že podnikají operace s jejím souhlasem. V opačném případě by sotva mohli mít útočiště a zázemí na Ukrajině.

"Ukrajinci se tak pokoušejí Rusy roztáhnout do více směrů, aby se objevily mezery v ruské obraně," zhodnotil pro agenturu Reuters britský vojenský analytik Neil Melvin z Royal United Services Institute. 

Český expert Tomáš Řepa z brněnské univerzity obrany má podobný názor. Diverzní akce jsou podle něj součástí ukrajinské strategie překvapovat Rusy nečekanými tahy. "Usilují o něco, co bych nazval efektem znejistění. Že každý den může přinést něco nového, s čím se předtím nepočítalo. Ať už je to diverze na ruské území nebo třeba nálety dronů na Moskvu," popsal pro Aktuálně.cz.

Video: Když Ukrajinci doteď vydrželi, chtějí válku dotáhnout do vítězného konce (1. 6. 2023)

Spotlight Aktuálně.cz - Martin Novák - fotky z Ukrajiny | Video: Jakub Zuzánek

Podobně se vyjádřil i šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, který italské televizi Rai řekl, že kyjevská vojska už protiofenzivu zahájila. Protiútok podle něj není jednorázová událost, ale řada akcí, mezi nimi i systematické ničení logistického zázemí nepřítele. Původně se očekávalo, že ofenziva začne už na jaře, prezident Zelenskyj ale v květnu uvedl, že ukrajinská armáda potřebuje víc času na přípravu. 

Při poslední velké ukrajinské protiofenzivě loni v září Rusy vývoj zaskočil. Zatímco svými jednotkami posilovali pozice v Chersonské oblasti na jihu, kde čekali nápor kyjevských vojsk, zaútočili Ukrajinci na severu v Charkovské oblasti. Ruští vojáci tam najednou měli co dělat, aby unikli z obklíčení. Cherson padl do rukou Ukrajinců v polovině listopadu.

Na chystanou letošní ofenzivu měli Rusové více času se připravit. Podle satelitních snímků zveřejněných britskou BBC vybudovali dlouhý pás opevnění na jihovýchodě Ukrajiny, v Chersonské a Záporožské oblasti. Tam, kde čekají protiútok, v oblastech, kudy vede pro Ukrajince klíčový směr k Azovskému moři.

Očekává se, že se Ukrajinci pokusí probít k Azovskému moři a odříznout Krym od spojení s ruskou pevninou.
Očekává se, že se Ukrajinci pokusí probít k Azovskému moři a odříznout Krym od spojení s ruskou pevninou. | Foto: Aktuálně.cz

Ruskou obrannou linii tvoří několik řad betonových zátarasů známých jako dračí zuby. Dále zákopy hluboké dva a půl metru, v některých místech vyztužené dřevěným bedněním. Některé části území jsou hustě zaminované. Ruská strategie patrně spočívá v pokusu Ukrajince maximálně na linii zdržet tak, aby mohlo útočící kolony likvidovat ruské dělostřelectvo a neumožnilo jim v klidu obranné pozice v žádném místě prorazit.

"Dračí zuby nejsou nepřekonatelná překážka. Britské tanky Challenger 2, které Ukrajina má, je mohou odtlačit radlicemi. A Ukrajinci zřejmě v době útoku budou mít informace o tom, kde je ruská obrana slabší nebo kde jsou místa, kam ruské dělostřelectvo nebude schopné vést koncentrovanou palbu. Ukrajinská armáda si každopádně nemůže dovolit velké ztráty, rozhodně ne takové jako Rusové u Bachmutu. Musí jít cestou rychlých úderů a obkličovacích operací," říká Tomáš Řepa.

Válka na Ukrajině v klíčových datech
Autor fotografie: Reuters

Válka na Ukrajině v klíčových datech

  • 24. únor 2022 - Začala ruská invaze na Ukrajinu. Invazní jednotky zaútočily z východu na Donbas i ze severu na Kyjev.
  • 1. duben 2022 - Rusové se stáhli od Kyjeva a ze severu Ukrajiny.
  • 20. květen 2022 - Rusové ovládli Mariupol u Azovského moře.
  • Září 2022 - Ukrajinci po nečekané protiofenzivě dobyli zpět Charkovskou oblast na jihu země.
  • Říjen 2022 - Rusové zahájili masivní raketové a dronové útoky na ukrajinskou infrastrukturu.
  • 11. listopad 2022 - Rusové se stáhli z Chersonu na jihu. 
  • Květen 2023 - Po měsících těžkých bojů Rusové kontrolují většinu Bachmutu na východě.

Video: Ruští partyzáni na rusko-ukrajinské hranici (31. 5. 2023)

Ruští partyzáni bojují proti Rusku v pohraničních vesnicích | Video: Associated Press, Video
 

Právě se děje

Další zprávy