Ruské jednotky na Ukrajině používají íránské protitankové střely Dehlavieh

  • Ve výbavě ruských jednotek jsou i íránské protitankové komplety s naváděnými střelami Dehlavieh
  • Je ironií, že jde o íránské nelicencované klony původně ruského protitankového systému 9M133 Kornet
  • Íránský systém přitom vypadá prakticky stejně jako ruský Kornet a dosahuje i stejných bojových parametrů

Ruské jednotky během invaze na Ukrajině zřejmě dlouhodobě trpí nedostatkem vybavení, zbraní i munice. Ve stále větší míře využívají zbraňové systémy cizího původu, především z Íránu. Na konci letošního dubna (2023) se objevily zprávy o tom, že ve výbavě ruských jednotek jsou íránské protitankové komplety s naváděnými střelami Dehlavieh.

Je ironií, že jde o íránské nelicencované klony původně ruského protitankového systému 9M133 Kornet. Íránský systém přitom vypadá prakticky stejně jako ruský Kornet a dosahuje i stejných bojových parametrů. Dehlavieh lze od Kornetu rozeznat především díky výraznému červenému pruhu v přední části odpalovacího kontejneru, který ruské zařízení nemá.

Írán dodává systémy Dehlavieh do Libye a k dispozici je mají i Brigády Izz ad-Dína al-Kassáma, tedy ozbrojené křídlo palestinské fundamentalistické organizace Hamás a Hútiové v Jemenu.

9M133 Kornet (v kódu NATO AT-14 Spriggan) je přenosný protitankový systém, který patří k nejvýkonnějším v ruské výzbroji tohoto typu. Ruská armáda ho používá od roku 1998. Kornety se často vyvážejí a jsou ve výzbroji armád celé řady zemí. V několika zemích se také licenčně vyrábí. V boji se Kornety poprvé ocitly v roce 2003 a od té doby se staly součástí celé řady konfliktů.

Navádění pomocí laserového paprsku a účinná bojová hlavice

Střela systému Kornet o délce 1,1 metru a průměru 160 mm je naváděná pomocí laserového paprsku, který lze jen obtížně rušit. Má dosah kolem 5,5 kilometrů, u pokročilé verze Kornet-EM až 10 kilometrů.

Nese vysoce účinnou bojovou hlavici, která může být tandemová kumulativní (4,6 kg, tandem HEAT) proti obrněným cílům či opevněním nebo termobarická (10 kg), případně tříštivá, proti pěchotě.

Střela s tandemovou kumulativní hlavicí prorazí pancíř, který odpovídá zhruba 1 200 mm standardního pancíře z válcované oceli (RHA) nebo beton o tloušťce cca 3-3,5 m. Kornet lze použít proti hlavním bojovým tankům, včetně těch ve výzbroji západních armád.

V roce 2003 irácké speciální síly s Kornety vyřadili nejméně 2 americké tanky Abrams a jedno obrněné vozidlo Bradley. Povstalečtí Hútiové v Jemenu s těmito střelami úspěšně likvidovali saúdskoarabské tanky americké výroby Abrams M1A2S a stejně tak jednotky ISIS irácké tanky Abrams M1A2M.

Kurdské jednotky při bojích v Sýrii s pomocí Kornetů zničily několik tureckých tanků německé výroby Leopard 2 a Hizbaláh s při boji s Izraelem zlikvidoval několik tanků Merkava. Lze předpokládat, že i komplety Dehlavieh na Ukrajině představují vážnou hrozbu pro ukrajinské obrněnce.

Diskuze (4) Další článek: Matematici objevili aperiodické monotily. Podivné polygony, které dokážou nepravidelně vyplnit rovinu

Témata článku: , , , , ,