Foto: OSZSP ČR

Bez diskuze. Odbory rozzuřil návrh státního rozpočtu

Odbory se bouří proti návrhu státního rozpočtu na rok 2024, v němž je zahrnuto odložení valorizace za státní pojištěnce o rok a snížení platových tarifů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy od počátku roku 2024 o pět procent. Návrh připravený ministerstvem financí, o němž se odbory dozvěděly včera, přitom neprošel připomínkovým řízením a měl jít rovnou na vládu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek sice včera uvedl, že valorizace by měla začít platit tak, jak byla původně schválena, materiál ovšem zatím podle odborů zůstal nezměněný.

„Za 30 let fungování demokratické společnosti jsme se nesetkali s tím, že by některá vláda neprojednala tak závažný návrh, jako je návrh státního rozpočtu, s různými připomínkovými místy. Vždycky jsme měli jako odbory možnost vyjádřit se k základním parametrům a opatřením. Tentokrát tomu ale tak nebylo,“ pozastavuje se předsedkyně zdravotních a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

Odložení valorizace plateb za státní pojištěnce by připravilo zdravotnictví o 14 miliard, a to v situaci, kdy, jak uvedla Žitníková, již některé zdravotní pojišťovny začínají mít ekonomické problémy. Zároveň plátci v rámci dohodovacího řízení nabízejí segmentům růst maximálně o dvě procenta, což je při současné inflaci pro většinu zařízení nepřijatelné.

Návrh rozpočtu navíc přichází se snížením platů státních zaměstnanců o pět procent, přitom už v rámci konsolidačního balíčku bylo schváleno nemocenské pojištění zaměstnanců. „Skrytě se vrací superhrubá mzda pro zdravotníky ve veřejné sféře. Bylo by od politiků fér, aby to takhle pojmenovali,“ míní předseda lékařských odborů Martin Engel.

Konec benefitů?

Další věc, s níž přišel už konsolidační balíček a kterou ve výsledku pocítí i zaměstnanci ve zdravotnictví, je snížení objemu prostředků ve fondu kulturních a sociálních potřeb. „V současné době mají zaměstnavatelé možnost motivovat zaměstnance různými benefity, které se vytvářejí ze dvou procent mzdových prostředků. V konsolidačním balíčku je návrh na snížení na jedno procento, a k tomu by ještě část benefitů musela být účelově vyplacena na důchodové pojištění. Je nestandardní nutit lidi, aby část peněz, kterou mohou dát na sport, kulturu či zlepšení zdravotního stavu, museli dát penzijním fondům. A to chce ještě vláda všechny benefity zdanit,“ přibližuje Žitníková. Podle ankety Unie zaměstnavatelských svazů přitom 99 zaměstnavatelů v případě, že benefity nebudou osvobozeny od daně, přestanou vyplácet.

Výkonná rada Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR proto nyní potvrdila svou stávkovou pohotovost a vyzvala členské organizace k zakládání stávkových výborů.

-mk-