Francouzi vypískali hvězdu a znemožnili rozhovor, nepomohly ani prosby domácí legendy

- Filip Lefenda

Francouzští tenisoví příznivci přišli na Roland Garros o posledního domácího zástupce. Třináct tisíc hlasitých fanoušků se marně snažilo protlačit do třetího kola na úkor světové osmičky Fritze „svého“ Arthura Rinderkneche. Američan se s místy až nenávistnou kulisou dokázal popasovat, po obratu si přesto neodpustil provokativní gesto, kterým rozvášněné publikum dostal ještě více do varu.

Taylor Fritz vstupoval do utkání druhého kola v pozici jednoznačného favorita. Hned úvodní minuty nicméně naznačily, že jej nečeká snadná práce. Vytáhlý Američan uhrál s domácím želízkem v ohni v prvním setu jen dva gemy, což Rinderkneche pořádně vybudilo.

A nejen jeho. Fritz v tu chvíli nečelil pouze 78. tenistovi žebříčku ATP, ale také bouřlivým Francouzům v napráskaném hledišti. Ti dali postupem času zápasu kulisu typickou spíše pro fotbalová utkání. A sám Rinderknech své krajany v nejednom případě k hlasité podpoře aktivně hecoval.

Vítěz čtyř challengerových titulů z let 2020 až 2022 nicméně senzaci do zdárného konce nedotáhl. Po nadmíru povedené úvodní sadě začal dle očekávání tahat za o něco kratší konec, a nakonec tak prohrál po téměř třech hodinách poměrem 6:2, 4:6, 3:6 a 4:6.

Až do té doby klidnému Fritzovi musel v tu chvíli spadnout ze srdce hodně velký pomyslný balvan. Domácí publikum v průběhu duelu na hranici férovosti hlasitě a vehementně slavilo každou jeho chybu, a to i včetně těch na podání. A tak přišla symbolická odplata.

Po proměněném mečbolu přiložil Američan několikrát provokativně prst k ústům. Ochozy tím pochopitelně neutišil, ba právě naopak. Diváci na Fritze bučeli až do jeho odchodu z kurtu. Umožněn v podstatě nebyl ani pozápasový rozhovor, který vedla francouzská legenda Marion Bartoliová. Někdejší wimbledonská šampionka se několikrát dožadovala klidu, avšak zcela bez odezvy.

„Musím fanouškům poděkovat. Motivovali mě a dodali mi spoustu energie,“ rýpl si pak Fritz a zmizel do útrob stadionu. O postup do osmifinále a vylepšení turnajového maxima si v sobotu zahraje s Argentincem Franciscem Cerúndolem.

Teprve podruhé v otevřené éře bude ve třetím kole Roland Garros chybět domácí zástupce či zástupkyně. Turnaje se přitom zúčastnilo hned 28 francouzských hráčů.