Hlavní obsah

Cena za ruiny v Bachmutu. Rusko při jeho dobývání přišlo o 60 tisíc mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř před dvěma týdny se Rusko pochlubilo dobytím ukrajinského Bachmutu, o který s obránci svádělo téměř roční boj. Cena za zisk zničeného území je však veliká. Rusko v Bachmutu ztratilo 60 tisíc vojáků, přičemž tento údaj zahrnuje padlé i raněné, uvedla britská televize Sky News s odvoláním na své zdroje.

V Bachmutu vlají ruské vlajkyVideo: Reuters

 
Článek

„Odhadujeme, že během ročního dobývání Bachmutu ztratilo Rusko nejméně 60 tisíc vojáků,“ řekl Sky News nejmenovaný západní představitel s tím, že se jedná o „konzervativní odhad“. Třetinu čísla prý tvoří oběti, zbytek zranění.

Ztráty ukrajinské strany známy nejsou. Poslední číslo zveřejnilo na začátku dubna ruské ministerstvo obrany, které uvedlo, že obránci přišli v Bachmutu o 15 až 20 tisíc vojáků. Nelze však ověřit, nakolik reálné takové číslo je.

Foto: Concord Press Service

Vlajky nad Bachmutem

Sky News připomíná, že o Bachmut se bojovalo několik měsíců. Strategický význam města je ale minimální. Z Bachmutu se navíc začali stahovat wagnerovci, kteří zaznamenali ve městě, jež před válkou obývalo zhruba 75 tisíc lidí, největší ruské zisky.

Sám majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin po dobytí Bachmutu ostře kritizoval ruské ministerstvo obrany a uvedl, že v bitvě o město zemřelo zhruba 20 tisíc jeho mužů. Prigožin ale dlouhodobě ministerstvo v čele s ministrem Sergejem Šojguem kritizuje a je možné, že informace o počtu obětí z jeho řad je nadnesená.

Prigožin: Pod klauny v čele ruské armády už bojovat nebudeme

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám