Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Marciniak vystoupil na akci extremisty, už se omluvil. UEFA ho z finále LM nestáhne

Polský rozhodčí Szymon Marciniak udílí žlutou kartu Andreasi Christensenovi z Dánska. foto: AP

Finále fotbalové Ligy mistrů mezi Manchesterem City a Interem Milán příští sobotu v Istanbulu přece jen odřídí. Okolo polského fotbalového sudího Szymona Marciniaka však bylo v posledních dnech a hodinách pořádně živo: na začátku týdne totiž promluvil v Katovicích na konferenci lídra polské krajní pravice Slawomira Mentzena a i UEFA řešila, jestli zkušeného muže s píšťalkou nevymění.
  15:29

Nevymění.

„Zcela jednoznačně však odmítáme hodnoty prosazované organizací spojenou s touto konferencí,“ konstatovali zástupci Evropského fotbalové unie v pátečním prohlášení.

Za svou přítomnost na akci se omluvil i samotný Marciniak. Kdo je organizátorem, prý nevěděl.

„Chtěl bych vyjádřit nejhlubší omluvu za svou účast i za jakékoli utrpení či újmu, kterou jsem mohl způsobit,“ uvedl dvaačtyřicetiletý sudí, po němž i některé politické špičky v zemi žádaly, ať se od aktivit spojených s krajní pravicí distancuje.

On se hájil: „Nebyl jsem si vědom opravdové povahy celé události.“

Organizátorem konference byl přitom Slawomir Mentzen, jenž sám sebe veřejně prezentuje jako libertariána a bojovníka proti systému. Je spolupředsedou strany Konfederace obnovy republiky svobody a naděje, známější pod zkratkou KORWiN, která má devět zástupců v polském Sejmu. A když mladý politik v roce 2019 mluvil o hlavních tématech strany, na něž podle průzkumů slyší voliči, svým vyjádřením šokoval.

„Nechceme Židy, homosexuály, potraty, daně a Evropskou unii. To je pětka Konfederace,“ prohlásil.

Slawomir Mentzen

„Kdybych věděl, že je konkrétní akce spojená s extrémní polskou pravicí, kategoricky bych pozvání odmítl, protože to je zcela v rozporu s mým osobním přesvědčením,“ ujišťuje nyní Marciniak a slíbil, že příště bude v podobných případech obezřetnější.

„Z celého srdce bych chtěl odsoudit jakékoli formy nanávisti, diskriminace a netolerance. Ve sportu ani ve společnosti jako takové nemají místo,“ doplnil.

Samotný Mentzen označil popotahování Marciniaka za účast na své akci za absurdní. „Byznysová konference přece nemá nic společného s politikou,“ zmínil. A podobně se za rozhodčího postavil i ministr sportu Kamil Bortniczuk.

V dopise, jejž poslal prezidentovi UEFA Aleksandru Čeferinovi, napsal, že Marciniak se s Mentzenem na akci nepotkal a že přednesl bezmála hodinovou inspirativní řeč.

Ke stejnému závěru pak došla i UEFA, která Marciniakovu nominaci na finále po interním šetření a následné omluvě potvrdila.

Pro polského sudího, jenž loni v březnu řídil v Praze i derby mezi Slavii a Spartou, to má být vrchol jeho životní sezony. V prosinci mu FIFA v Kataru svěřila i finále mistrovství světa, které odpískal se suverenitou sobě vlastní.

Poláci se ho pak zastávali, když se do něj trefovali poražení Francouzi...

Jako profesionální rozhodčí se Marciniak, vystudovaný učitel, živí od roku 2006. V mládí se závodně věnoval i cyklistice, následně však zůstal u fotbalu a ve volném čase se věnuje i thajskému boxu. Odmítl už prý i několik nabídek od organizací MMA.

Na vrchol se vrátil poté, co u něj lékaři na jaře 2021 lékaři po prodělaném covidu odhalili tachykardii, poruchu tepové frekvence srdce, a Marciniak musel na čas s pískáním přestat. Pak se vrátil a během jedné sezony dostal na starost finálové zápasy mistrovství světa i Ligy mistrů.

Nynějšímu přešlapu navzdory.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!