Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Jan Toman: "Jděte do toho a uvidíte, že na konci budete stát jako vítězové!"

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Kulturistu Jana Tomana můžete pravidelně vídat na domácích kulturistických pódiích již od roku 2016. Za tu dobu posbíral celou řadu pěkných umístění, a jak se zlepšovala jeho forma, zlepšovaly se také výsledky. V loňské sezóně si ze čtyř kondičních soutěží, kterých se zúčastnil, odnesl tři zlaté a jednu stříbrnou medaili a rok 2022 tak uzavřel jako svůj dosud soutěžně nejúspěšnější.

Na Honzu Tomana se můžete již brzy těšit v tréninkovém videu, ještě předtím Vám s ním ale přinášíme rozhovor, ve kterém se s ním můžete seznámit.

Jan Toman (uprostřed) jako vítěz Golem Classic 2022

Honzo, můžeš se našim čtenářům, kteří tě ještě neznají, představit?

Jmenuji se Jan Toman, je mi 43 let, pocházím z malé obce Bílovice-Lutotín, okres Prostějov, kde bydlím s manželkou Michaelou. Jsme na společné cestě životem již 25 let a máme tři děti, Kubu, Jeňu a Vojtu. Máme rádi sport, přírodu, zvířata a každý z nás se věnuje aktivně nějaké zálibě. Pracuji jako voják z povolání.

Co tě přivedlo ke kulturistice?


Jan Toman na IFBB Mr. Universe Prague 2023
Od mládí jsem hrál lední hokej za TJ Prostějov až do mladšího dorostu. Po zranění nohy jsem skončil a začal se věnovat silovým sportům, jako je silový trojboj (dřep, mrtvý tah, tlak na lavici). Jednou jsem dostal kulturistický časopis, kde byla vyhlášena soutěž Grand Prix časopisu Svět kulturistiky. To mě zaujalo a já se přihlásil a umístil se na 4. místě. To byl začátek seznámení s tímto sportem.

Jaké byly tvé začátky?

Zpočátku to moje cvičení nemělo hlavu ani patu. Snažil jsem se nabrat co nejvíce svalové hmoty. To ovšem bez správného stravování a rozvržení tréninku moc nešlo. Protože mě to bavilo, tak jsem se o vše začal více zajímat a postupem času byly vidět i nějaké ty výsledky. Když si vzpomenu jak jsem cvičil venku, pak ve sklepě, kde visely plakáty slavných kulturistů, tak bych ani nevěřil, že bych mohl tohle někdy dělat. Většinou jsem trénoval jen tak pro sebe.

Kdy přišla myšlenka na závodění?

Nejprve jsem na nic takového ani nepomyslel. Postupem času jsem k tomu začal přistupovat vážněji, začal jsem dodržovat stravu, tréninky a více se vzdělávat v této oblasti. Nějakou dobu jsem odolával, ale motivovalo mě to. Tak jsem začal závodit v kondiční kulturistice a po dvou letech se probojoval až do finále mistrovství České republiky v kulturistice nad 90 kg.

Jak tvůj koníček vnímá tvé okolí?

Když jsem se před pěti lety začal věnovat kulturistice, tak jsem od okolí slyšel spíše negativní názory. Ale já si stál za svým.

Jaká je tvoje strava?

Základní kostru mé stravy tvoří bílkoviny, sacharidy, tuky, dále vitamíny, minerály a aminokyseliny. Příjem bílkovin za den je 2 g / 1 kg, sacharidů 4 g / 1 kg, tuků 0,5 g / 1 kg. Z vitamínů vitamín C ráno po probuzení, B-komplex a multivitamín po snídani, z minerálů chrom po obědě, hořčík a zinek před spaním a z aminokyselin esenciální EAA před a po tréninku. Podle potřeby ještě omega 3 a jablečný ocet.

Jan Toman a Jana Vojtíšková v kulturistice smíšených párů na Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters 2023

Jak cvičíš jednotlivé svalové partie?

Jednotlivé svalové partie cvičím jednou týdně, tak abych procvičil kompletně celé tělo. Mám je rozdělené do čtyř až pěti tréninků s tím, že v pondělí cvičím záda + zadní delty, v úterý prsa + biceps, ve čtvrtek stehna + lýtka, v pátek ramena + triceps a v sobotu trapéz + hamstringy. Břicho se snažím cvičit na konci každého tréninku nebo ráno na lačno čtyřikrát týdně. Držím se základních cviků, ke kterým přidávám doplňkové cviky a tréninkové metody, jako jsou supersérie, série, při kterých snižujeme váhu (drop sety), série, při kterých snižujeme počty opakování (rest pausy), a intenzivní série do maximálního vyčerpání (FST). Pak podle aktuální formy přidávám aerobní aktivitu.

Kterou svalovou partii cvičíš rád a kterou naopak nerad?

Každá svalová partie má své kouzlo. Dříve jsem rád cvičil bicepsy a tricepsy, kde výsledky byly vidět brzy a nebyla to taková dřina, jako třeba stehna nebo záda. Dnes mám rád právě tu dřinu, tak rád cvičím stehna, jak kvadricepsy, tak hamstringy, a nerad se nedá říct, ale méně rád cvičím právě ty bicepsy a trapézy.

Co je nejtěžší v přípravě na soutěž?

Příprava se skládá z několika fází. Nejnáročnější fáze je ta závěrečná, která zahrnuje více silových i aerobních tréninků a příjem stravy je velice omezen. Snižují se tuky, sacharidy, lehce navýší bílkoviny, aminokyseliny a vitamíny. Dále se přidává spalovač tuků. Tělo musí mít minimum tuku, aby svaly lépe vynikly. Takže jak fyzicky, tak psychicky je člověk více vyčerpán a bez nálady. To se ještě ve finální fázi omezí pitný režim na minimum a někdy se nepije poslední dny vůbec. Vodu musíme stáhnout z podkoží a snažit se ji udržet ve svalových buňkách, aby kůže působila jako papír, což je někdy velká alchymie. Ale jedině tak docílíme vyrýsovanosti a tvrdosti svalů, která je na pódiu zapotřebí.

Jan Toman (vlevo) na IFBB Mr. Universe Prague 2023

Jaká byla tvoje loňská závodní sezóna?

Musím říct, že pro mě, co se týká počtu vítězství, asi ta nejúspěšnější. I když rozhodnutí, že obléknu závodní plavky a zkusím se zúčastnit, padlo pouze necelé dva měsíce před závody. Absolvoval jsem čtyři z pěti závodů, co se konaly, a dopadlo to následovně.

Bylo docela náročné zúčastnit se tolika závodů v takovém časovém horizontu, ale dopadlo to dobře.

Jaké jsou tvé nejbližší cíle?

Letošní rok jsem zahájil ve spolupráci s uznávaným trenérem Miroslavem Juríčkem, který je mimo jiné IFBB profesionálem, a podařil se nám přechod z kondičních soutěží na mistrovské i mezinárodní. Zúčastnili jsme se pěti jarních závodů (mistrovství Moravy a Slezska - 3. místo, mistrovství ČR - 5. místo a 2. místo, IFBB Diamond Cup Czechia - 5. místo, GP Zbraslav - 2. místo a IFBB Mr. Universe Prague - 4. místo). Během čtyř měsíců i přes všechny překážky, které nám stály v cestě, byl progres znatelný. Za to jsem velice rád a Mírovi patří veliké poděkování.

Jan Toman na GP Zbraslav 2023

Měl bys nějakou radu pro ty, kteří chtějí také začít se závoděním?

Pokud chcete dosáhnout vytouženého cíle, tak věřte, že to jde. Někdy bude náročné vše zvládnout - stravu, trénink, práci, rodinu, ale vše se dá skloubit. Pokud ještě váháte, tak do toho jděte, a uvidíte, že na konci budete stát jako vítězové. Držím Vám všem palce.

Na závěr bych rád poděkoval manželce za trpělivost a pochopení, také všem, co mi kdy pomohli a dali rady ze svých zkušeností v tomhle sportu.

Jan Toman na GP Zbraslav 2023




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie