• Načítám...
>

V Praze 6 v pátek senioři nejedí sami, nesedí a sousedí

  • 2. června 2023,
  • 15:35,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Stáří se nikdo z nás nevyhne a postupně nás všechny doběhne. Způsobů, jak ale budeme seniorský věk trávit, je hned několik. Zatímco jedni mohou zůstat zcela sami, jiní se snaží žít aktivně, dokud to jenom jde. Proti seniorské samotě se snaží bojovat i v Komunitním centru v Praze 6. Organizace Nesedím, sousedím tam každý pátek pořádá akci s názvem V pátek nejím sám, kam mohou po objednání dorazit senioři z okolí na oběd a poklábosit se svými vrstevníky. Cílem je komunitní a sousedské potkávání a boj s případnou samotou. Mnozí také uvítají pokrmy za symbolickou cenu, případně zcela zdarma.

Reklama

V pátek nejím sám, tak zní název nápaditého projektu, který vloni rozjela organizace Nesedím, sousedím, která v Komunitním centru v Praze 6 každý pátek chystá pro seniory z okolních ulic akci, při které mohou poobědvat a popovídat si se svými vrstevníky, na místo toho, aby obědvali doma sami. 

"Vaří dobrovolní kuchaři, přivezou k nám jídlo, které nabízíme seniorům za dobrovolný příspěvek a oni se tady setkávají a v počtu zhruba tak 12 - 15 lidí si tady s námi vždy dají oběd a popovídáme si u toho," řekla Kateřina Ratajová - koordinátorka aktivit pro seniory v Komunitním centru.

Pátečního chutného oběda se může zúčastnit úplně každý senior, nutné je ale se včas přihlásit, aby na každého zbylo.

"Vždy máme přihlašování k obědu ve středu od večera, ve čtvrtek se potom nakupuje a vaří, takže přijímáme objednávky na našem telefonním čísle, případně na emailové adrese," řekla Kateřina Ratajová - koordinátorka aktivit pro seniory v Komunitním centru.

V Komunitním centru se už schází pravidelná skupinka seniorů, která chodí každý pátek, ale zároveň se vždy najde někdo zcela nový, kdo právě dostal chuť na něco dobrého. K největším stálicím pátečních obědů patří také Marie Novotná.

"Byla to česká kuchyně - koprová s knedlíky a zeleninový salát a čeká nás ještě koláč a káva. Chodím sem už několik let, ne tedy na oběd, ale na jiné zájmy, malování, zpívání, cvičení, jsem tady nesmírně spokojená, líbí se mi tu, jsou to výborní lidé, ti, co to vedou," řekla Marie Novotná - seniorka a klientka Komunitního centra.

Kuchaři vaří pro seniory většinou vegetariánské pokrmy, většinou o třech chodech. Obědvá se v poklidné atmosféře zhruba hodinu a půl, ale ani po obědě to nemusí zdaleka končit.

"Už se nám tady vytváří takové vazby, že se sousedi seznamují, domlouvají si i vlastní program, co spolu budou dělat potom, co se odtud rozejdou, takže nás těší to, že se takhle různě propojují, kamarádí, sousedí," řekla Kateřina Ratajová - koordinátorka aktivit pro seniory v Komunitním centru.

Pořádání akce je nakloněna i samotná městská část Praha 6, na jejímž území se Komunitní centrum nachází. A přestože centrum nepodporuje přímo finančně, podporuje ho formou zvýhodněného pronájmu a rozhodně dává takovémuto setkávání zelenou. I díky tomu nemusí minimálně v pátek senioři jíst sami. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu