Jandač o MS, tlaku i Jalonenovi: Odvolání? Není to téma!

Foto: Jakub Pláteník, hcsparta.cz

2. června 2023, 16:02

Pavel Mandát

„Čtvrtfinále bylo letos náš strop," říká otevřeně bývalý trenér národního týmu Josef Jandač. V rozhovoru se zamýšlí nad světovým šampionátem, rozebírá pozici Kariho Jalonena a v neposlední řadě přidává svůj pohled na to, jakým směrem by se reprezentace mohla vydat dál

Jak se vám dívalo na výkony národního týmu na letošním světovém šampionátu?
V úvodu turnaje jsme nastoupili proti soupeřům, kteří jsou v uvozovkách snazší. V těchto zápasech jsme získali povinné body. Zaváhání přišlo pouze s Lotyšskem, které nakonec dokráčelo až k bronzu, čímž se to zaváhání trošku vyjasňuje. Silnější soupeři jako Kanada nebo Švýcarsko poté byli mimo náš dosah. Celkově nás na turnaji provázela nevyrovnanost výkonů. Byli jsme schopní zahrát třetinu parádně a zbylé dvě naopak velmi špatně.

Čím si to jako trenér vysvětlujete?
Nevím, každopádně si nedovedou představit, že by jakýkoliv hráč na mistrovství světa něco odfláknul. Spíš bych řekl, že se ukázala, řekněme, krutá realita. Moc rozdílových hráčů jsme tentokrát neměli. Červenka s Kubalíkem svou roli potvrdili, ale moc dalších bodově výrazných hráčů v týmu nebylo.

Takže čtvrtfinále bylo tentokrát naším maximem?
Když se podíváme na složení mužstva, výkonnost a sílu soupeřů, tak si myslím, že ano. Čtvrtfinále bylo letos náš strop.

„Nedovedu si představit, že by jakýkoliv hráč na mistrovství světa něco odfláknul."

Jak moc uškodila zranění Filipa Chytila a Lukáše Sedláka?
Hodně, když vám vypadnou dva elitní centři, poznamená to každý tým. Opravdu každého – a je jedno, jestli jsme to my, Finsko nebo Švédsko. Chytil se Sedlákem se měli starat o bodovou produktivitu, navíc oba výborně bruslí a nám se je zkrátka nepovedlo nahradit. Sice přijeli Lenc se Zohornou, ale ani tak jsme tyhle dva nenahradili. O produktivitu se měl starat taky Chlapík, ale i jeho poznamenalo zranění. V tu chvíli jsme měli dvě a půl až tři pětky spíše v roli čtvrté formace.

Co brankáři? Přistoupil byste jako trenér k takové rotaci, která probíhala na mistrovství světa?
Měl jsem tu zkušenost, že když jsme měli jedničku, tak byla určená. Tak to bylo na olympiádě, kde je formát turnaje jiný než na mistrovství světa. Je tam méně zápasů, proto jsme určili jasnou jedničku, aby brankáři měli jasno. Na dalších turnajích se nám v nominaci sešli například dva vyrovnaní brankáři. V tu chvíli jsme si rozhodli, že každý z nich odchytá určitý počet minut a o brankáři pro čtvrtfinále se rozhodneme před posledním zápasem ve skupině. Nevím, jak to měli trenéři stanovené tentokrát, ale souhlasím, že takové míchání s brankáři asi není nejlepší způsob. Já jsem vždycky chtěl slyšet názor trenéra brankářů, ale konečný verdikt byl vždy na hlavním trenérovi.

„Já jsem vždycky chtěl slyšet názor trenéra brankářů, ale konečný verdikt byl vždy na hlavním trenérovi."

Stalo se vám někdy, že za vámi brankáři přišli a dopředu chtěli vědět, kdo a kdy bude chytat?
Ne, za mnou nikdy nepřišli. Maximálně to probírali s trenérem brankářů.

Karel Vejmelka

Karel Vejmelka | Foto: Markéta Křížová

Hodně se řešila skladba týmu a to, jestli nám nechyběla mladá krev. Váš názor?
Pro mě je těžké na tohle odpovědět, protože jsem nebyl u kormidla. S hráči jsem nekomunikoval, nemám stoprocentní přehled, takže nevím, proč třeba někteří nepřijeli a tak dále. Když vezmeme stříbrnou dvacítku, z obránců se mi nejvíc líbil David Špaček. V útoku to bylo spíš bojovné, než aby někdo mohl okamžitě nastoupit do mistrovství světa dospělých. Je třeba si uvědomit, že seniorský světový šampionát je velmi náročný turnaj a není jednoduché do něj skočit rovnýma nohama bez předchozích zkušeností.

A co možná až příliš defenzivní styl pod trenérem Jalonenem?
Zaprvé si myslím, že na loňském mistrovství světa jsme hráli mnohem defenzivněji než letos. Kari Jalonen si totiž už během letošních přípravných turnajů uvědomoval kritiku odborné veřejnosti na moc pasivní styl hokeje. Pak je tu ale druhý pohled, defenzivní styl sice není příliš pohledný, nicméně je účelný. Zvlášť v play off nebo v turnajích, v nichž jdou zápasy rychle za sebou. I z hlediska určitého šetření sil. Z tohoto pohledu sázku na defenzivní pojetí hry plně chápu. Podívejte se, jakou hru praktikovali poslední roky Finové, když slavili úspěchy, nebo v extralize Třinec. Ani v jednom případě to není ofenzivní koncert, ale účelný systém. A aby ho někdo překonal, musí vás vyloženě přehrát. To se nám stalo s Kanadou a Amerikou, protože jejich hráči nejsou ze svých soutěží zvyklí couvat. I proto bych byl rád, aby došlo ke sjednocení rozměrů hokejových kluzišť. Hokej na širokém a úzkém kluzišti je prakticky úplně jiný sport. To je moje vlastní zkušenost.

„Myslím, že na loňském šampionátu jsme hráli mnohem defenzivnější styl než letos."

Vydrží Jalonen u kormidla národního týmu?
Nepřísluší mi to hodnotit, rozhodnou o tom jiní. Pokud ale mám říct svůj názor, tak tohle pro mě absolutně není téma. Když na pozici hlavního trenéra skončil Filip Pešán, nikdo se do té pozice nehrnul, protože jako český hokej nemáme na růžích ustláno. Výsledky dlouhodobě nebyly, proto padla volba na zahraničního trenéra, přičemž Jalonen přivezl z prvního mistrovství světa bronz. Pro nás velmi důležitý. Jasně, letošní šampionát nevyšel, potkaly nás patálie s marodkou a tak dále, ale my ho budeme po jednom turnaji vyhazovat, když má planou smlouvu na další rok? Svazový prezident si ho bude brát na pranýř a radit mu, jaký hokej má hrát? Ať se podívá na sebe v době, kdy trénoval. Na některých turnajích vybouchnul stejně, a to měl k dispozici lepší hráče. Takže Kariho Jalonena bych určitě neodvolával a nechal ho dokončit smlouvu.

Kari Jalonen

Kari Jalonen | Foto: Jan Beneš, Český hokej

A pohledu delšího časového horizontu?
To bych si už teď transparentně vychovával budoucího hlavního trenéra reprezentace z našich řad. Nejlíp tak, aby se dostal do současného realizačního týmu jako asistent. Mně osobně moc pomohlo, když jsem dělal asistenta Vláďovi Růžičkovi a Vláďovi Vůjtkovi. S ohledem na koncepční práci s trenéry jsme podle mě dost zaspali dobu.

Kdo by takovým trenérem, jehož si český hokej vychovává pro budoucnost, mohl být?
Můžu nadhodit několik jmen. Vhodným adeptem by podle mě byl Radim Rulík, už má zkušenosti a dobře pracoval s dvacítkou. Velkým odborníkem je Miloslav Hořava, s nímž mám osobní zkušenost, ten by tlak u národního týmu určitě ustál. Jsou tu i další trenéři, například Václav Varaďa, který se ale na pět let upsal Pardubicím. Navíc Varaďa za mě ještě musí výsledky potvrdit i v jiných klubech než v Třinci. Přesně na to podle mě doplatil i Filip Pešán, který trénoval jen v Liberci a hned poté šel k národnímu týmu. Nároďák je přece jen z pohledu tlaku a očekávání něco jiného.

„Odvolání Jalonena pro mě není téma."

Když už jsme u tlaku, který je kladen na trenéra reprezentace, nemá podle vás Kari Jalonen výhodu v tom, že neumí česky, a proto si ani nepřečte řadu nynějších článků?
Jednoznačně to tak je. Dokonce jsem se o tom s ním i bavil a potvrdil mi to.

Jak jste vy reagoval na tlak, který je spjatý s trénováním reprezentace? Vždycky je to tak trochu jako položit hlavu na špalek.
To máte pravdu. Vždycky je dobré, když už trenér má něco za sebou. Zároveň si myslím, že by nebylo na škodu, kdyby začínající trenéři absolvovali kurzy vystupování v médiích. Je to věc, která se u nás dost podceňuje a já ji ve svých začátcích docela nezvládl. Nedá se říct, že bych něco vyloženě pokazil, ale byly věci, které se daly komunikovat lépe. A právě v tomhle má zahraniční trenér velkou výhodu, když neumí jazyk, řada věcí se k němu nedostane. Já zažil něco podobného v Rusku.

Co vy a budoucnost? Před časem jste si potřeboval dát od trénování pauzu, dokážete si už teď představit návrat?
Proběhla pauza od každodenní práce a komunikace, Za to jsem rád, byť hokej jsem sledoval neustále. Přehled mám. Určitá jednání probíhala, nabídky jsem nějaké měl, ale zatím nic není před podpisem. Jsme ve fázi, kdy se na určitých podmínkách rozcházíme. Nejde o peníze, ale spíš o pohled na práci a podobně. Oběma stranám to zkrátka musí dávat smysl. Jedině tehdy někde podepíšu.

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz