Američan v Paříži nepřítelem číslo jedna. Trapně bylo i slavné moderátorce

av av
Aktualizováno 2. 6. 2023 18:08
Francouzské tenisové publikum jen tak neodpouští. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil Američan Taylor Fritz, který si ve čtvrtek musel prožít nepříjemný konflikt s diváky poté, co z grandslamového Roland Garros vyřadil poslední domácí naději.
Taylor Fritz provokuje fanoušky na Roland Garros.
Taylor Fritz provokuje fanoušky na Roland Garros. | Foto: ČTK

Nepřátelské prostředí na stadionu Suzanne Lenglenové pocítil osmý hráč světového žebříčku už před zahájením samotného duelu. Bučení se na jeho hlavu snášelo už ve chvíli, kdy nastupoval na kurt.

Během utkání napjatá atmosféra ještě zhoustla a v závěru se zcela vymkla kontrole.

Francouzští fanoušci namlsaní prvním setem, který překvapivě ovládl jejich krajan Arthur Rinderknech, se jen těžko vyrovnávali s následným obratem. K Fritzovi se nechovali zrovna přívětivě a mocně slavili veškeré jeho chyby, dokonce i ty na podání.

Za veškerá příkoří se jim pětadvacetiletý tenista pomstil po proměněném mečbolu, kdy divoce slavil s prstem přiloženým ke rtům na znamení toho, že je svým výkonem nakonec umlčel. Ne tak docela.

"Musíte být statečný, abyste tohle udělal. A Francouzi mu to nejspíš nezapomenou," glosoval komentátor Eurosportu Barry Cowan.

Američan vskutku fanoušky ještě více vyprovokoval a nahněvané bučení nebralo konce. Prakticky znemožnilo i tradiční pozápasový rozhovor.

Fritz dlouhé minuty klopil oči k zemi a moderátorka - šampionka Wimbledonu z roku 2013 Marion Bartoliová - v rozpacích nebyla schopná nastalou vřavu přerušit a položit otázku.

"Miluju vás, lidi," podpořil bizarní momenty americký tenista a kamery zachytily v publiku jeho pobavenou přítelkyni Morgan Riddleovou.

Jedna otázka nakonec přece jen padla, byť ji nešťastná Bartoliová musela pro Fritze dvakrát zopakovat.

"Publikum bylo tak skvělé, že jsem se musel nechat rozpálit. Tak dobře mě podporovali, chtěl jsem se ujistit, že vyhraju. Díky, lidi," přilil Fritz olej do ohně a připomněl proslulý ironický trolling fanoušků z úst Rusa Daniila Medveděva na US Open 2019.

Francouzští fans v utkání mocně hnali 78. hráče světa Rinderknecha za úspěchem, národní tenisovou katastrofu ale neodvrátili. Pořadatelská země antukového grandslamu měla v obou kategoriích celkem 28 zástupců, do třetího kola ale neprošel ani jediný. 

Francouzi jsou přitom známí tím, jak tenisové zápolení prožívají. Ten samý den si na chování publika lehce postěžovala i Tunisanka Uns Džábirová, která na centrálním kurtu Philippea Chatriera hladce vyřadila domácí Oceane Dodinovou.

"Francouzské publikum je trochu obtižné. Nemám ráda, když bučí, ale je to součást hry. Chtějí, aby domácí hráči vyhráli. V jiných zemích zatleskají, když se mi něco povede, tady ale ne. Jsou raději, když se netrefím. Jsou prostě vášniví," komentovala světová sedmička.

I proto se Fritzovo chování setkalo u tenisové veřejnosti s pochopením. Svého krajana chválil třeba slavný John McEnroe.

"Vím, jaké to.je, když jsou fanoušci proti vám. Takže velký respekt Taylorovi. Tohle miluju," uvedl známý bouřlivák v rozhovoru pro Eurosport.

"Nepřátelský dav vás může hodně zastrašit, ale také inspirovat. Můžete to negativní palivo využít ve svůj prospěch. Ve Francii to tak bývá, člověk na to musí být připraven. A Taylor to celé zvládl neuvěřitelně dobře," dodal McEnroe.

Nejlepší americký tenista současnosti postupem do třetího kola vyrovnal své pařížské maximum.

O jeho vylepšení se v sobotu utká s nebezpečným argentinským antukářem Franciscem Cerundolem, který se nenápadně propracoval už na 23. místo světového žebříčku.

Tenistka Barbora Strýcová ve Spotlightu mluvila i o tom, jak mateřství změnilo její kariéru | Video: Jakub Zuzánek, Video
 

Právě se děje

Další zprávy