Hlavní obsah

Spory o rodičák. Piráti chtěli zvýšení „propašovat“ přes ministra zahraničí

Foto: Shutterstock.com

Ministerstvo zahraničí i místního rozvoje se pokusila v připomínkovém řízení zvýšit rodičovský příspěvek. (Ilustrační snímek)

Reklama

Koalice se stále neshodla na zvýšení rodičovského příspěvku. Dva resorty pirátských ministrů využily připomínkové řízení k pokusu přidat rodičům malých dětí 50 tisíc korun.

Článek

Po nedávném představení konsolidačního balíčku to vypadalo, že je téměř hotovo – část vládních politiků si byla jistá, že jsou jen krůček od dohody na zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun.

Jenže konkrétní plán stále není a podle informací Seznam Zpráv se vyjednávání komplikuje. Naposledy měli o rodičovském příspěvku jednat šéfové stran tento čtvrtek – věc se ale ani neotevřela, protože chyběl premiér Petr Fiala a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Stále se jedná, vše je v debatách,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

V koalici se objevují výtky, že zvyšování příspěvku v době škrtů je příliš drahé. „Za TOP 09 máme dlouhodobě jednu zásadní podmínku: zvýšení příspěvku nesmí jít na dluh. Toho lze dosáhnout zkrácením délky pobírání na tři roky. Včera zveřejněná čísla hospodaření v tomto roce jsou jen dalším potvrzením, že z tohoto požadavku nemůžeme ustoupit,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zároveň se řeší, zda by nebylo lepší rovnou vymyslet pravidelnou valorizaci příspěvku.

A zatímco jednání přešlapuje na místě, Piráti se pokusili navýšení „propašovat“ do zákona o státní sociální podpoře. Jeho úprava přitom s rodičovským příspěvkem nesouvisí – věnuje se spíše technickým aspektům výměny informací mezi Úřadem práce a ministerstvem.

Připomínku k zákonu navíc přidali pirátští ministři, kteří s agendou nemají příliš společného – ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a ministr zahraničí Jan Lipavský.

Co je rodičovský příspěvek

  • Rodičovský příspěvek je dávka určená rodiči pečujícímu o nejmladší dítě v rodině maximálně do 4 let věku dítěte.
  • Rodičovský příspěvek je určen celkovou částkou (aktuálně 300 tisíc korun), kterou může rodič vyčerpat různým tempem, nejpozději však právě do 4. roku dítěte, na které příspěvek pobírá. Tempo čerpání může rodič jednou za tři měsíce měnit.
  • Nárok na rodičovský příspěvek je plošný a celková čerpaná částka je pro všechny stejná. Příjmy žadatelů se netestují a výše příspěvku nesouvisí s výší příjmů, jen s rychlostí čerpání. Podmínkou získání příspěvku je pouze „osobní, celodenní a řádná“ péče o nejmladší dítě v rodině.
  • Při pobírání rodičovského příspěvku není nijak omezena možnost přivýdělku. Pokud ale dítě mladší dvou let stráví v „jeslích nebo obdobném zařízení“ víc než 92 hodin za měsíc, nárok na příspěvek zaniká.

Více informací na webu MPSV.

Lipavský svoji angažovanost ve výši rodičovského příspěvku vysvětluje tak, že jako ministr zahraničí má přehled, jak to chodí v jiných zemích.

„Ministr Lipavský navrhl do návrhu zákona promítnout porovnání se situací podpory rodin v zahraničí, kde se na rozdíl od Česka podpora rodin realizuje přes různé obdoby přídavku na dítě. Ze zahraničního srovnání vychází, že co se přídavků na děti týče, tak jsou nižší než v některých sousedních zemích. Právě valorizace rodičovského příspěvku by mohla vyrovnat pokles příjmů rodičů s malými dětmi,“ vysvětluje Daniel Drake, mluvčí Ministerstva zahraničních věcí.

Například v Německu rodiny podle ministerstva dostávají na každé dítě až do počtu šesti dětí včetně 250 eur měsíčně. Ministerstvo navíc dodává, že respektuje ekonomické možnosti země, a proto nechtějí dorovnání celé částky, ale pouze polovinu.

Ministerstvo pro místní rozvoj zase argumentuje tím, že mezi rodinou a regionální politikou, již má na starost, je silná provazba.

„Neboť právě pilíř státní sociální podpory, jeho předvídatelnost i průběžný vývoj může napomáhat kvalitě života napříč územím republiky, zejména pak v hospodářsky a sociálně ohrožených územích,“ zdůvodňuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

Obě ministerstva označila připomínky za zásadní a také navrhla, aby se rodičovský příspěvek pravidelně valorizoval.

Jurečka: Už to řešíme

V obou případech Ministerstvo práce a sociálních věcí jako předkladatel zákona reagovalo, že navýšení rodičovského příspěvku podporuje. Ale zároveň připomnělo, že celou věc řeší v rámci koaličního jednání.

„Jakmile bude dosaženo shody, ministerstvo připraví i příslušný návrh legislativních změn,“ stojí v reakci na pirátské připomínky.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka mluví o nutnosti navýšit rodičovský příspěvek dlouhodobě. „Ocenění rodičů se dostává na hodnotu, která není důstojná ani férová,“ uvedl ministr práce a předseda KDU-ČSL v rozhovoru pro Seznam Zprávy na konci května. Kloní se ke zvýšení o 50 tisíc korun, a to nejpozději od 1. ledna příštího roku.

Reklama

Doporučované