Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Svět

Teherán Talibánci dobývat nebudou, říká k napjaté situaci na společné hranici analytik


Bojovníci Tálibánu stojí na stráži v Kábulu. (16. srpna 2021) | foto: Dan MaternaMAFRA

Premium Rozhovor
Talibánci před týdnem hlasitě vyhrožovali dobytím íránské metropole Teherán. „Reálné to samozřejmě vůbec není,“ říká Josef Kraus, odborník na Blízký a Střední východ z Masarykovy univerzity v Brně. „Pravděpodobnost další eskalace považuji za relativně nízkou.“

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Ozbrojený střet na hranici Íránu a Afghánistánu si před týdnem vyžádal několik obětí. Oč v něm šlo a jaká situace panuje mezi oběma státy nyní?
Obojí je velice nejasné. V tuto chvíli to vypadá, že přeshraniční kontakt mezi Íránem a Afghánistánem je přerušen na několika místech a situace mezi oběma zeměmi, respektive mezi jejich ozbrojenými silami je i nadále vyhrocená. Podrobnosti však nejsou příliš známy, ani jedna strana je oficiálně neposkytuje, íránskými médii celá situace prakticky nerezonuje.

Co víme: došlo k přeshraniční přestřelce, dokonce snad k útoku afghánských ozbrojenců na íránskou vojenskou základnu, který si vyžádal dva mrtvé na íránské straně.

Následně došlo k částečné mobilizaci afghánských i íránských sil a několika velkohubým prohlášením představitelů Talibánu o válce s Íránem a o dobytí Teheránu. Fakticky ale tento konflikt není zdaleka tak eskalován, jak by se dle sociálních sítí mohlo zdát.

Co se týče příčiny rozmíšky, spekuluje se o možném sporu o vodní zdroje. Svou roli může hrát také pašování – především narkotik – z Afghánistánu do Íránu. Také může jít jen o jakési testování připravenosti bezpečnostního aparátu druhé strany. Potvrzené není nic z uvedeného.

Lidovky.cz: Jde mezi oběma zeměmi o první takový incident?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: