Djokovič stále neztratil set, byť ho Davidovich pořádně potrápil

2. 6. 2023, 18:58
Aktuality 22
FRENCH OPEN - Novak Djokovič na letošním French Open porazil i třetího soupeře 3:0 na sety, s Alejandrem Davidovichem se ale pořádně nadřel. O první dvě sady se tenisté přetahovali pokaždé téměř hodinu a půl, než srbský favorit zvítězil po 3 hodinách a 36 minutách boje 7:6, 7:6, 6:2 a Španělovi oplatil porážku z loňského Monte Carla. V osmifinále ho zve Peruánec Juan Pablo Varillas.
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič po nepříliš povedené antukové přípravě zvládl první tři zápasy na Roland Garros bez ztráty setu, přestože už čtyřikrát musel do tie-breaku a podruhé v řadě získal první set až po téměř hodinu a půl dlouhém boji.

Ale zatímco v předchozím kole proti Maďarovi Mártonu Fucsovicsovi už v dalším průběhu dominoval, dnes s Alejandrem Davidovichem musel podobně dlouho bojovat i o sadu číslo dvě.

V úvodním dějství srbský tenista dvakrát dotahoval manko brejku, podruhé za stavu 5:6. Ve druhém přišel o servis dokonce třikrát a za stavu 5:6 čelil i setbolu. Trpělivou hrou si však v dlouhé výměně počkal na soupeřovu chybu a následně znovu zvládl zkrácenou hru, i když ztratil vedení 4:1 a prohrával 4:5.

Tím odpor o třináct let mladšího Španěla, kterému v posledním vzájemném duelu loni na antuce v Monte Carlu podlehl, po téměř třech hodinách zlomil. Ve třetím setu už nečelil žádnému brejkbolu, zvítězil 7 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 3:1.

"Věděl jsem, že to bude fyzicky velmi náročný zápas. On tvrdě bojoval, je to velký bojovník a ve své hře nemá moc slabin. Odehráli jsme skvělý zápas," hodnotil Djokovič vydřené vítězství na kurtu Philippea Chatriera v rozhovoru s Alexem Corretjou.

"Tenhle zápas byl pro mě moc důležitý. První dva sety byly opravdu dlouhé, hráli jsme je asi tři hodiny. Ale musíte být připraveni na všechno, tohle je grandslam. Hrajeme na hodně pomalém povrchu, všichni musíme věřit sami v sebe a svým tenisem soupeře přehrát," uvažoval rodák z Bělehradu.

Šampion z let 2016 a 2021 hraje na Roland Garros, kde usiluje o rekordní 23. grandslamový titul, podevatenácté a posedmnácté nechybí v osmifinále. V něm má na pařížské antuce skvostnou bilanci 16:0.

"Teď je pro mě prioritou dobře zregenerovat a připravit se na další zápas. Bylo to utkání, které mi sebralo hodně sil," dodal srbský tenista ve francouzštině.

Medical timeout? Jedno z mnoha drobných zranění

"Jsem šťastný za to, kde teď jsem, a za to, jak hraju. Určitě můžu hrát lépe, ale stále jsem tu neztratil ani set, i když jsem už hrál pár tie-breaků. V téhle situaci jsem během kariéry už několikrát byl a vím, že můžou přijít i těžší zápasy. Ale jsem na to připraven," doplnil na tiskové konferenci.

Během zápasu si 36letý Djokovič vyžádal medical timeout, nemělo by se však jednat o vážný zdravotní problém.

"Nemáme tady tolik času, abychom rozebírali seznam mých drobných zranění. Nechci o tom moc mluvit, snažím se hrát. Jsou to okolnosti, s nimiž se profesionální sportovec musí vyrovnat. Občas prostě potřebuju pomoc fyzioterapeuta a třeba si jen vzít nějaké prášky. Moje tělo už reaguje na tuhle zátěž jinak, než před pár lety. Je třeba se vyrovnat s realitou a na kurtu se snažit vyhrát zápas. A je jedno, jak k tomu dojdete," řekl ke svému zdravotnímu stavu.

O udržení osmifinálové neporazitelnosti a 14. čtvrtfinále během 14 let si Djokovič zahraje s Juanem Pablem Varillasem.

27letý Peruánec si v Paříži připisuje parádní teprve druhý start na grandslamovém turnaji, na nichž dosud neměl jediné vítězství. Letos udolal i svého třetího soupeře po pětisetovém boji, po dvou obratech z 0:2 na sety dnes porazil 3:6, 6:3, 7:6, 4:6, 6:2 světovou čtrnáctku Poláka Huberta Hurkacze, poprvé porazil člena TOP 15 a postoupil do osmifinále. S Djokovičem bude poprvé čelit hráči TOP 5.

Carlos Alcaraz na svém prvním grandslamovém turnaji v roli nasazené jedničky stále nemusel řešit větší problémy. Dnes si v Paříži odbyl povedenou premiéru v night session, když Kanaďana Denise Shapovalova přehrál jednoznačně 6:1, 6:4, 6:2 a svou letošní bilanci vylepšil na 33:3, z toho 23:2 na antuce.

"Cítil jsem se skvěle. Moje hra byla po celý zápas na vysoké úrovni. Jsem spokojený a teď jen potřebuju přenést úroveň své hry do dalšího kola," komentoval Alcaraz, nejmladší světová jednička v historii.

"Všeho jsem dosáhnul tak strašně rychle. Můj cíl je teď jasný, chci vyhrát každý turnaj, do kterého nastoupím. Pro grandslamy to platí dvojnásob. Chci se poměřovat s těmi nejlepšími, to je můj hlavní cíl," dodal sebevědomý mladík z Murcii, jenž po triumfu na loňském US Open prodloužil svou neporazitelnost na grandslamech na deset utkání.

O vyrovnání pařížského maxima z loňského ročníku si dvacetiletý Španěl zahraje s o rok starším Lorenzem Musettim, s nímž loni prohrál finále na antuce v Hamburku. "Znám ho moc dobře. Objížděli jsme spolu turnaje ještě jako děti. Loni mě porazil a já věřim, že se mi tady odveta povede," dodal Alcaraz.

Musetti letos na Roland Garros ještě neztratil set a navíc ani jednou nemusel do tie-breaku. Brita Camerona Norrieho v souboji hráčů druhé světové desítky přehrál 6:1, 6:2, 6:4 a postupem do 4. kola vyrovnal své maximum z předloňského debutu. Tehdy proti Djokovičovi neudržel vedení 2:0 na sety a nakonec, světové jedničce bude v boji o první grandslamové čtvrtfinále čelit i letos.

Stefanos Tsitsipas porazil snadno ve třech setech Argentince Diega Schwartzmana a pátý rok po sobě v Paříži nechybí v osmifinále.

"Výsledek vypadá jednoznačně, ale byl to tady můj nejtěžší zápas. Diego bojuje o každý bod, nic vám nedá zadarmo. Snažil jsem se ho rozběhat, hrát více do stran a být trpělivý," řekl Tsitsipas, kterého v prvním kole proti Jiřímu Veselému dělil jediný míček od pátého setu.

"Až na těch pár nevynucených chyb, hlavně v závěru zápasu, kdy jsem trefil pár úderů rámem, jsem tady se svými výkony spokojený," dodal 24letý Řek, který jeden z winnerů trefil i kolem sloupku sítě.

"Ze své pozice jsem viděl, že tam ten prostor na ten úder je. Byl to skvělý pocit, který mi dodal sebevědomí," usmíval se Tsitsipas.

O čtvrtfinále si řecký finalista z roku 2021 zahraje proti rakouskému outsiderovi Sebastianu Ofnerovi.

Už ve třetím kole nečekaně skončil Andrej Rubljov, ačkoli si v něm vypracoval náskok dvou setů. Sedmý hráč světa, který v dubnu na antuce v Monte Carlu slavil první triumf na podniku Masters 1000, ale nakonec po téměř čtyřech hodinách prohrál s Lorenzem Sonegem 7:5, 6:0, 3:6, 6:7 a 3:6. Ital bude o své první grandslamové čtvrtfinále usilovat proti dalšímu ruskému zástupci Karenu Chačanovovi.

• FRENCH OPEN 2023 •
Francie / Paříž, antuka, 38.000.000 eur
páteční výsledky (02. 06. 2023)
• Dvouhra mužů - 3. kolo •
Alcaraz (1-Šp.) - Shapovalov (26-Kan.) 6:1, 6:4, 6:2
Djokovič (3-Srb.) - Davidovich (29-Šp.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5), 6:2
Tsitsipas (5-Řec.) - Schwartzman (Arg.) 6:2, 6:2, 6:3
Sonego (It.) - Rubljov (7) 5:7, 0:6, 6:3, 7:6 (7:5), 6:3
Chačanov (11) - Kokkinakis (Austr.) 6:4, 6:1, 3:6, 7:6 (7:5)
Varillas (Peru) - Hurkacz (13-Pol.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), 4:6, 6:2
Musetti (17-It.) - Norrie (14-Brit.) 6:1, 6:2, 6:4
Ofner (Rak.) - Fognini (It.) 5:7, 6:3, 7:5, 1:6, 6:4.
• Čtyřhra mužů - 2. kolo •
Gille/Vliegen (Belg.) - Jebavý/Martínez (ČR/Ven.) 6:1, 6:2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
Patik
Djokovic mi príde nejaký zmätený výkony sa odvíjajú od počasia a spánku..voľba a umiestnenie niektorých úderov mi niekedy nejde do hlavy zahráva lopty ktoré nemusí..fyzicky a kondične je to na vazkach stále to ale stačí nato aby nestratil set dôležité momenty si ale dokáže postrazit..neviem ale ci to bude stačiť na titul..stale je to Djokovic takže všetko je možné.
Reagovat
Otmar
Trochu víc UE, ale jinak excelentní výkon a nebylo pochyb, kdo je lepší. Myslím, že tahle výhra má pro Karolínu velký význam, mohl tam být psychický blok a už nebude. Výsledek jednoznačný, ale nějak jednoduché to nebylo! Díky, gratulace a mnoho štěstí i nadále!smile
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
vladka
smilesmilesmile - krása!
Reagovat
Walda58
smilesmile přesně. Hezky se na její hru dívá.
Reagovat
Walda58
smile jako vždy prostě paráda. Trpělivě hru ukusuje míček po míčku a tvoří. Nádhera smile
Reagovat
paddy
smile
Řím 2023 - dlouhodobý match-up vyvrcholil fyzickým útokem
https://www.youtube.com/watch?v=rrKimO3Hbi0

RG 2022 - těsně mu to nevyšlo
https://www.youtube.com/watch?v=N1OXGAOD96A

na AO je vzájemná nevraživost již klasikou
https://www.youtube.com/watch?v=mOBDxhpI7fU
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Ereinion
Tady měl Djokovič dost štěstí, že Fokina má slabej servis a mohl ho tak často brejknout...v prvních dvou setech měl Joker 5 ztracených podání a stejně vyhrál oba sety...teď už to SF vypadá reálně, ještě otázka, jestli se tam dostane i Carlos
Reagovat
Pe3k
Djokovic mě vyloženě nudí, to Fokina je zajímavý týpek-
Musetti goat. Alkaraz už se třepe smile
Tři hráče s jednoručním bh v řadě Karlos neporazí smile
Reagovat
s7RanG
Má s nimi 19:1 za 12 měsíců, tak bych řekl že si nestěžuje
Reagovat
Pe3k
Má štěstí, že nehrál 20x s Federerem to by to měl 0:20 smile
Reagovat
Nola
to boli nervicky, a riadne, Novak nedokazal udrzat servis, za vedenia v setoch..... Alejandro skvely na returne smile.... ale stale rozmyslam, ci nechce viest v statistike vyhranch TB..... neuveritelne, ako si zbytocne komplikuje zivot, ale dnes velmi tazky super, nastastie to nejak skusene ubojoval, Spaniel na antuke je najhorsia mozna kombinacia a Fokina uz davno nie ziadne orezavatko
Reagovat
Marduch
Z toho mála, co jsem viděl, to Djoko zatim hraje na jistotu přes solidní kvalitu od BL, ale žádné čopy, stopbally, na síť skoro vůbec. Nejsem si vůbec jistý, že proti Alcarazovi aj. by tohle stačilo..
Reagovat
Nola
ja som videla iba 2. a 3.set, ten prvy nie.... ale proti Fokinovi zahrat winner, takmer nemozne, skvele sa pohyboval, vyborne branil a returnoval ako Novak v casoch najvacsej slavy, ale ten kurt je neskutocne pomaly, asi tam prisypali ako povedala Kaja Pliskova este viac antuky ako v minulosti, len sledujem, ze to pomaha prave Mussetimu, ktory hra neskutocne
Reagovat
Marduch
Djoko se po zápase nechal slyšet, že podle mnoha hráčů jsou letos míče pomalejší než v predchozich letech..
Reagovat
Hector17
Obávám se, že na Alcaraze tohle stačit nebude. Na druhou stranu si myslím, že Djoka tam může porazit jen Alcaraz a nebo Rune a existuje poměrně dobrá šance, že je nepotká.
Reagovat
turista
Alcaraz skutečně může porazit Novaka na tři sety. Rune to doufám nedokáže. Medvěd ho v Říme nakonec rozebral. Novak by se měl zamyslet jak ho tady na tři vítězné neutralizovat bude-li mu zase Rune stát v cestě. Na Carlose mu asi nepomůže nic.
Reagovat
Marduch
Carlita muze potkat v SF, Runeho až ve finále.
Reagovat
turista
Byl to přetěžký zápas. Jsem rád, že Novak soupeře po 3 hodinách přetahování o každý míč zlomil a třetí set už hrál stylem válec.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak co, dá to dneska Šapito nebo zase nic?smile
Reagovat
NovacekTP
smile Dobře to dopadlo, ale je nějakej rozlámanej.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist