Co se děje, když psi začnou naklánět hlavu? Neměli byste to podceňovat

Psi mají mnoho vlastností, které lidé milují. A svého psa zaručeně milujete a je součástí vaší rodiny. I on vás ale může překvapit zvláštním chováním. Každý z nás už asi viděl psa, jak naklání hlavu na stranu. Vždy to vypadá velmi roztomile a vtipně. Možná vás ani nenapadlo přemýšlet o tom, proč to pes dělá. Věřte, že k tomu má vždy velmi dobrý důvod.

Drobná manipulace s páníčkem

Psi si velmi dobře uvědomují, že tímto chováním působí na vaše emoce. Vždy se na ně začnete usmívat, smát se a mazlit se, když naklánějí hlavu na stranu. Pes velmi rychle zjistí, že tímto způsobem může upoutat vaši pozornost a získat alespoň úsměv a pohlazení. V lepším případě dostane také malou dobrotu.

shutterstock.com

Vidí na vás pes dobře?

Odborníci dokázali, že psi s delším čumákem naklání hlavu na stranu mnohem častěji než psi s krátkým čumákem. Je to podle nich způsobené tím, že jim dlouhý čumák překáží ve výhledu na jejich páníčka nebo okolí. Z tohoto důvodu nakloní hlavu, aby měli lepší výhled. Jestli máte plemeno, které má delší čumák, jeho chování má možná tento důvod.

Čtěte také: Jedinou metodou můžete snížit vysoký krevní tlak za 5 minut

Na kterou stranu pes naklání hlavu?

Strana, na kterou pes naklání hlavu, je velmi důležitá. V případě, že pes slyší zvuky bez emocí, kterým nemusí příliš rozumět, nakloní hlavu doprava. Jestli se snaží reagovat a porozumět vašim emocím nebo řeči, pravděpodobně nakloní hlavu doleva. Tato teorie je spojené s činností levé a pravé mozkové hemisféry.

shutterstock.com

Hlavu naklání hlavně štěňata

Nakloněnou hlavu můžete vidět hlavně u velmi mladých psů. U štěňat se vůbec ničemu nemůžete divit. Všechny zvuky jsou pro ně zcela nové a snaží se jim porozumět, pochytit a zapamatovat si je. Z tohoto důvodu naklání hlavu, protože se snaží hodně soustředit na daný zvuk. Dospělí psi už to většinou nedělají, protože mnoho zvuků znají a přesně ví, jak by na ně měli reagovat.

Zdroj: ireceptar.cz