TOPlist

Test Volkswagen Golf Life 1.0 eTSI (2023): obyčejně neobyčejný

Volkswagen Golf
  • Testovaný mild-hybrid dostanete jen s automatickou převodovkou
  • Výkon 110 koní je shodný s variantou bez mild-hybridu

Volkswagen Golf s litrovým motorem. Už tady bych mohl svou recenzi utnout, protože si každý svůj názor už dávno  udělal. Není však litrový motor, jako litrový motor a není Golf jako Golf.

Vzhled: vpředu párty vzadu byznys

Přestože se rozměry od minulé generace změnily minimálně, vzhled se posunul dost výrazně. Zvláštně oblá a svažující se kapota podle mého úplně neladí se zadními ostře sekanými křivkami. Zezadu se mi poslední Golf líbí, ale předek bych si klidně ponechal z minulé generace.

Náš testovací kousek byl ale posazen na pěkných 18palcových kolech a v modré metalíze a zatmavenými skly mu to dost slušelo. Často jsem slýchal otázky, jestli jde o nějaké GTI. To ale samozřejmě vypadá ještě o něco agresivněji. Čím vyšší máte výbavu, tím větší máte výfuky a náš základní Life tedy nedisponoval ani stříbrnými náznaky. Je ale dobrou zprávou, že i levnější verze můžou vypadat k světu.

Volkswagen Golf 01

Interiér: minimalistická kvalita

Vnitřek se dá hodnotit mnohem objektivněji než venkovní vzhled. Sedí se pořádně nízko a usedá se do tradičně tvrdších sedaček, které výborně drží tělo. Stejně dobře je tvarovaný i volant, který má navíc fyzická tlačítka. Těch si musíte vážit, infotainment totiž podlehl dotykovému svádění. Celkově se interiér významně zjednodušil, vlevo od volantu je malé pásmo ovladačů světel a kolem infotainmentu jen volba menu. Volič převodovky se pomalu také přeměňuje z páky na ovladač, trend je jasný.

Z čistě estetického hlediska však zjedodušení prospělo. Elegantní linka se táhne vnitřkem auta a díky kvalitnějším materiálům a dobrému zpracování tahle jednoduchost nevypadala jako záměr šetřit, ale jako snaha o minimalismus. Člověk se uvnitř cítí výborně, rozhodně tu není neútulná plastovost, která se poslední dobou u některých modelů ukazovala. Punc luxusu dodává světlá látka v interiéru, rodině se psem by ji asi ale doporučil málokdo.

Řidič se nemusí extra rozptylovat ústředním infotainmentem. Všechno důležité odbaví na 10,25palcovém digitálním kokpitu. Ten dokáže zobrazovat informace v klasickém „skoroanalogovém“ zobrazení nebo umí přejít do trojblokového rozpoložení přičemž se dají jednotlivé bloky přednastavit na sledování oblíbených informací.

Klasický infotainment disponuje 10 palci a funguje hladce. U prvních kusů se objevovaly výtky na sekavý operační systém, který se ale s aktualizacemi dal dopořádku. Je dobře, že pracuje bezproblémově. Kromě klasických map na něm totiž musíte odbavit také většinu nastavení ventilace a samozřejmě rádia. Pro rychlou změnu teploty a hlasitosti lze využít dotykové plošky pod displejem.

Jízda: malý dospělák

Pokud budete brousit katalogy Volkswagenu, zjistíte, že si u základní benzinové verze připlatíte 85 tisíc za automatickou převodovku. Tenhle sedmistupňový dvouspojkový automat  však za tento příplatek do auta nepřichází sám. Bere si s sebou na pomoc 48V startér-generátor. Ten sice tříválci nepřidá nic do výkonu, ale dokáže mu ulehčit práci a rekuperovat energii, kterou Golf schovává do menší baterie pod sedadlem spolujezdce. Teorie říká, že mild-hybridní technologie ušetří 0,4 litru ve srovnání s běžnou verzí. Za jak dlouho by se v takovém případě vrátila investice, není tou nejtěžší matematickou úlohou.

Volkswagen Golf 34

Auto dokáže skutečně dobře rekuperovat a plachtit. Navíc k zapínaní motoru dochází bez otravujících vibrací nebo jiných výrazných projevů. Auto průměrně jezdilo za 5,5 litru, pokud vysloveně neplánujete jezdit stoky kilometrů denně benzin bude určitě lepší volbou. Navíc je benzin relativně lehký a zábavný. Pochválit musím podvozek, který není uskákaný a je na něj v zatáčkách spolehnutí.

Parametry Volkswagen Golf
Motorizace

1,0 eTSI 7DSG mHEV

Maximální výkon 110 koní
Poháněná náprava přední
Spotřeba 5,2 l / 100 km
Světlomety LED
Pohon benzín, mild-hybrid
Převodovka sedmdistupňová, automatická
Akcelerace 0–100 km/h neudává se
Maximální rychlost 202 km/h
Délka 4 284 mm
Šířka 1 789 mm
Výška 1 441 mm
Rozvor 2 619 mm
Základní cena 632 900 Kč
Cena testované verze

 851 100

Hodnocení: ani krůček vedle

Pokud jste hravý typ, možná by nebyla od věci manuální převodovka. Kdo mé testy zná, tak ví, že ne vždy tíhnu k silnější variantě. V Golfu jsem se ale několikrát přichytil, že jezdím svižněji a trošku jsem přemýšlel nad silnější motorizaci  1,5 eTSI. Tříválec se 110 koni nemůžete čekat nějaké závodní výkony, zas se vám ale odmění výbornou spotřebou.

O Golfu už bylo napsáno všechno možné i nemožné. Já jsem především ocenil elegantně pojatou kabinu, která sice má pár zbytečných dotykových plošek místo tlačítek, nicméně materiály a vzhled to bohatě vynahradí.  S Golfem určitě nešlápnete vedle, již tradičně si ale musíte dát pozor na příplatky.

Volkswagen Golf Life 1.0 eTSI

infotainment 1
9.1

Vzhled a zpracování interiéru

9.6/10

Technologická výbava

8.5/10

Jízdní vlastnosti

9.1/10

Spotřeba

9.0/10

Klady

  • dospělý podvozek
  • hravost
  • spotřeba při klidné jízdě
  • kvalitní a pohledný interiér

Zápory

  • zbytečná dotyková tlačítka
  • cena za některé příplatky
Autor článku Martin Wagenknecht
Martin Wagenknecht
Fanoušek anglického fotbalu, italské kuchyně a německých aut.

Kapitoly článku