Necítím se bezpečně, vzkazuje Sabalenková po odvolané tiskovce

Zdroj fotky: Getty Images

Aryna Sabalenková slaví postup do čtvrtého kola Roland Garros. O své dojmy ze zápasu se však běloruská tenistka příliš nepodělila, tiskovou konferenci odvolala kvůli svému duševnímu zdraví.

Kontroverze budil už první duel Bělorusky na Roland Garros, kde se střetla s Ukrajinkou Martou Kosťuková. Dvacetiletá hráčka odmítla po prohře podat své soupeřce ruku u sítě. Na tento čin reagovalo i bouřlivé pařížské publikum, které Ukrajinku vybučelo.

„To, co se stalo, jsem opravdu nečekala. Chtěla bych vidět, jak na to lidé budou reagovat třeba za deset let nebo až bude po válce. Myslím, že se nebudou cítit dobře za to, co udělali,“ přiznala po zápase Kosťuková.

„Jelikož všichni víme, že Ukrajinky si s námi ruku nepodají, tak nás to tolik nepřekvapilo, ale publikum to nejspíš nečekalo. Vnímali to jako neúctu ke mně jako k hráčce, takže proto na ni bučeli,“ přidala svůj pohled světová dvojka.

Nepříjemná tiskovka po druhém kole na Roland Garros

Rodačka z Minsku ale hůře snášela tiskovou konferenci po druhém utkání, kdy porazila svou reprezentační kolegyni Irynu Šymanovičovou. Dostala velmi konkrétní otázky na tělo. Jeden z novinářů přišel po zápase s tématem podpory prezidenta Lukašenka. Sabalenková v roce 2020 podepsala dopis podporující běloruského prezidenta a ukázala se v jeho blízkosti i na oslavách Nového roku. „Nemám k tomu žádný komentář. Děkuji za otázku,“ odpověděla Sabalenková.

Druhá otázka od novináře mířila ještě blíže na světovou dvojku: „Vy stále říkáte, že nikdo nepodporuje válku, nikdo, ale můžete mluvit sama za sebe a říct: Já, Aryna Sabalenková, odsuzuji to, že Bělorusko útočí raketami na Ukrajinu, a chci, aby to přestalo?“ Běloruská tenistka opět ponechala tuto otázku bez komentáře.

Přerušený střet s novináři kvůli duševnímu zdraví

Ve třetím kole vyřadila šampionka z letošního Australian Open Rusku Kamillu Rachimovovou. Po tomto duelu na ni novináři na tiskové konferenci čekali marně. Místo odpovědí na otázky vydala Běloruska pouze velmi obsáhlé vyjádření k tomu, proč nebyla na tiskové konferenci přítomna.

„Po zápase jsem mluvila s médii jako obvykle. Vím, že stále očekávají nějaké otázky, které se týkají spíše politiky, ne tolik mého tenisu. Už mnoho měsíců na turnajích na tyto otázky odpovídám a jasně vyjadřuji své pocity a myšlenky. Tyto otázky mě po mých zápasech netrápí. Vím, že musím médiím odpovídat na věci, které se netýkají mého tenisu nebo mých zápasů, ale ve středu jsem se na tiskové konferenci necítila bezpečně,“ začala Sabalenková.

„Měla bych se cítit bezpečně, když po zápasech poskytuji rozhovory novinářům. V zájmu vlastního duševního zdraví a pohody jsem se dnes rozhodla nemluvit s médii a turnaj mě v tomto rozhodnutí podpořil. Nebylo to lehkých pár dní a teď se soustředím na to, abych tady v Paříži dál hrála dobře,“ popsala světová dvojka, která ve Francii bojuje i o pozici světové jedničky.

Ve čtvrtém kole ji čeká Američanka Sloane Stephensová.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full