Proč je cestování do vesmíru naprosto nechutné?

V podstatě kandidáti musí mít bakalářský titul ve vědě, být fyzicky fit a musí měřit mezi 58,5 a 76 palců. Co NASA však nezmiňuje, jsou tzv. nehmotné požadavky. Můžete si rovnou několik z nich myslet, jako je: chlad pod tlakem, řešení problémů, mentalita a schopnost pracovat v týmu. Ale jeden rys vám nemusí sedět, a to je silný žaludek. Následující příběhy ilustrují, proč není cestování do vesmíru taková pohoda, jak si všichni myslí.

Mikrogravitaca prostoru může vést k mnoha nechutných situací. Pokud si myslíte, že skvrny na koberci lze jen těžko vyčistit, pokuste se sbírat plovoucí zvratky či vysušené kusy pleti.

„Mozoly na nohou ve vesmíru nakonec spadnou,“ odhalil astronaut Scott Kelly v Reddit AMA. „Takže se chodidla vašich nohou stanou velmi měkké jako nohy novorozeně. Ale vrchol mých nohou obklopovala hrubá aligátoří kůže, protože jsem je používal při používání zábradlí.“ Plovoucí mozoly tudíž člověk nevnímá a s otevřenými ústy je to velmi nebezpečná kombinace. Vezměte si, co se stalo během letu STS-1 například.“

V dubnu 1981, astronauti John Young a Robert Crippen pilotovali raketoplán Columbia úspěšně na své první misi, ale bez několika závěsů. Záchod byl brzy ucpaný, proto museli piloti používaat fekální zádržné systémy, což jsou dlouhé trubice pytlů připevněné k hýždím. Ještě horší prý je, že během letu se hlavní záchod uvolnil ze svého místa a „cestoval“ až do hlavní kabiny, kde piloti nějaký čas obývali kabinu s vlastními výkaly.

Astronauti se podělili:

„Dej mi ubrousek, rychle,“ říká Stafford. „Je tu hovno, co pluje vzduchem.“
„Neudělal jsem to,“ říká Young. „Není to jeden z mých.“
„Taky si nemyslím, že je to jeden z mých,“ říká Cernan.
„Můj byl trochu více lepkavý než tenhle,“ odpoví Stafford. „Hoď to pryč.“

Astronauti diskutovali o jemnějších bodech nakládání s odpady ve vesmíru, a pak přešli na jinou činnost. Ale o pár minut později, je to „Houstone, máme problém“ znovu.

„Tady je další zatracený hovno,“ říká Cernan. „Co je to s vámi?“

Díky futuristické vakuové toalety a dobře navržených filtračních systémů, uniklé bobky již nejsou problémem. Ve skutečnosti je Mezinárodní vesmírná stanice „mnohonásobně čistší než vaše koupelna doma,“ řekl astrobiolog Kasthuri Venkateswaran, Washington Post.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru