Hlavní obsah

Proč ještě nezačala protiofenziva? Ukrajinští ženisté vyrážejí v noci do polí likvidovat vlastní miny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se Ukrajina připravuje na protiofenzivu, první překážkou, kterou musí její vojáci překonat, není ruská obrana, ale její vlastní. Ukrajina stejně jako Rusko položila podél frontové linie tisíce min. K postupu na okupované území se nyní ukrajinské jednotky potřebují dostat přes tyto linie. Aby neupozornili Rusy, kteří by si všimli, že byla přivezena těžká technika nebo že došlo k výbuchu, vyrážejí ženisté do polí v noci a miny odstraňují ručně a v naprostém tichu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Příslušníci pohotovostní služby hledají miny a nevybuchlé granáty u Blahodatného v Mykolajivu

Článek

Informoval o tom list The Washington Post (WP) s odkazem na ukrajinskou armádu.

„Všem se třesou ruce,“ řekl 42letý velitel ženistů 1. tankové brigády, kterého The Washington Post z bezpečnostních důvodů identifikuje pouze podle jeho volacího znaku Klimat.

Klimat prozradil, že tento druh odminovacích prací probíhá již týdny, odmítl však popsat přesná místa nebo metody používané k deaktivaci min. „Jakmile je cesta uvolněna, postaví se značky – někdy osvětlené, s paprsky směřujícími od ruských pozic –, aby ukázaly cestu vpřed,“ popsal pouze.

Ukrajina potřebuje odminovat třetinu území, chybí ale ženisté

Evropa

To je podle něj první krok, teprve pak může přijít boj proti Rusům.

Začne to v Záporoží?

Kde přesně protiofenziva začne, se neví. Spekulace se ale silně soustředí na oblast Záporoží, protože je strategickou záchrannou brzdou pro ruskou okupaci. Pokud se Ukrajina protlačí na jih, možná se jí podaří odříznout most spojující okupovaný Krym s pevninským Ruskem, napsal WP.

Rusové podle listu Záporoží proměnili ve skutečnou pevnost se sítěmi zákopů a dalšími překážkami, které lze vidět i z vesmíru. Aby Ukrajinci získali území zpět, budou muset tato opevnění prorazit. „To vyžaduje speciální výcvik a vybavení a také pečlivý průzkum k nalezení slabého místa – pravděpodobně jeden z mnoha důvodů, proč dlouho očekávaná protiofenziva ještě nezačala,“ dodal WP.

Serhij Matvejčuk, plukovník ukrajinského ředitelství ženijních jednotek, řekl The Washington Post, že Rusko vytvořilo „masivní systém inženýrských bariér“, které představují „vážnou překážku pro mobilitu vojáků“.

Cílem obrovského projektu ruského opevnění je zpomalit potenciální útok, umožnit ruským rezervám se přeskupit a dát svému dělostřelectvu čas zasáhnout, což by mohlo ukončit protiofenzivu dříve, než skutečně začne, dodal WP.

Zelenskyj o protiofenzivě: O termínu už je rozhodnuto

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám