Para hokejisté vynulovali Italy a na MS si zahrají o medaile! Znovu je čeká Kanada

Foto: David Handl/ Erica Perreaux / Hockey Canada Images / WPIH

3. června 2023, 6:30

Adam Bagar

Čeští para hokejisté budou hrát na MS v kanadském Moose Jaw o medaile! V klíčové čtvrtfinálové bitvě přehráli Itálii jasně 4:0 a v semifinále je čeká domácí výběr, utkání je na programu v neděli ráno od 3:00 SEČ.

Češi šli do akce natěšení po dvou dnech volna, které si zpříjemnili i nákupy, krmením syslů nebo koupáním v ledovém jezeře Buffalo Pound Lake.

Od úvodních minut potom potvrzovali, kdo je na ledě favoritem. Soupeře přestříleli vysoko 33:4, jenže dlouho hledali recept na pozornou italskou obranu v čele se skvělým brankářem Araudem.

Odpor soupeře zlomili až ke konci prostřední dvacetiminutovky, kdy vstřelili tři branky za 101 sekund. Nejdřív Zdeněk Hábl využil šikovné Oharovy nahrávky, pak zakončoval českou kombinaci Pavel Kubeš a nakonec se parádní inviduální akcí v oslabení blýskl Michal Geier.

Stejný hráč pak ve třetí třetině připravil pojistku pro kapitána Radka Zelinku. Italové toho do útoku příliš nepředvedli, Martin Kudela tak zapsal druhou nulou na turnaji. Stačily mu k ní pouhé čtyři zákroky.

Češi vrátili Jihoevropanům i s úroky loňskou porážku z olympiády v Pekingu, kdy v zápase o páté místo podlehli 3:4 v prodloužení. Od té doby ale udělali obrovský pokrok, který naplno ukazují v Kanadě. Přispívá k tomu i skvělá nálada v týmu.

„Za tu dobu, co jsem u reprezentace, je opravdu nejlepší. Všichni jsou nahecovaní, všichni si těžce jdou po vítězství, nevynechají jedinou přípravu na zápas a podle toho to na ledě taky vypadá,“ potvrzuje útočník Václav Hečko.

„Za tu dobu, co jsem u reprezentace, je nálada opravdu nejlepší. Všichni jsou nahecovaní, všichni si těžce jdou po vítězství, nevynechají jedinou přípravu na zápas a podle toho to na ledě vypadá.“

V semifinále čeká para hokejisty pořádající Kanada, kterou dokázali potrápit už ve skupině. Se zámořským gigantem odehráli přes porážku 1:2 historicky nejlepší zápas. Nyní se pokusí v noci ze soboty na neděli ještě o lepší výsledek.

Střetnutí je na programu od 3:00 SEČ. O čtyři hodiny dříve rozehrají semifinále Američané, kteří vyzvou Čínu. Ta ve druhém, ryze asijském, čtvrtfinále přehrála Jižní Koreu vysoko 7:2.

Výsledek čtvrtfinále českých para hokejistů na MS v Kanadě:

ČESKO – ITÁLIE 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Hábl (Ohar), 26. Kubeš (Doležal), 27. Geier, 39. Zelinka (Geier).
Rozhodčí: Danielsen (Norsko) – Hus (Slovensko), Niittylä (Finsko).
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
V oslabení:
1:0.
Střely na branku: 33:4.
Nejlepší hráči: Zdeněk Hábl – Andrea Macri.
Česko: Kudela – Kubeš, Doležal, Zelinka, Wágner – Hečko, Geier, Sedláček, Novotný, Ohar, Veselý, Hábl, Žižlavský, Vrubel. Trenér: Novotný.
Itálie: Araudo –⁠ Macri, Enderle, Radice, Balossetti – Kafmann, Larch, Antochi, Depaoli, Remotti Marnini, Andreoni, Torella. Trenér: Bianchi.

Druhý čtvrtfinálový výsledek

JIŽNÍ KOREA – ČÍNA 2:7 (1:5, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 6. Jung (Jang), 37. Cho – 3. Cui (Shen), 8. Shen, 9. Wang (Zhu), 12. Li (Hu, Cui), 15. Tian (Shen), 42. Li (Zhu), 45. Tian (Cui).

Další program play off

Sobota 3. června:
19:00 Německo – Norsko (o 7. místo)
23:00 USA – Čína (semifinále)

Neděle 4. června:
03:00 Kanada – Česko (semifinále)
19:00 Jižní Korea – Itálie (o 5. místo)
23:00 o 3. místo

Pondělí 5. června:
03:00 finále

Pozn.: Začátky utkání jsou uvedeny v českém čase, v Kanadě je o osm hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz