Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Srážka vlaků v Indii patří k nejhorším za téměř sto let. Počet obětí narostl na 288

Svět

  8:02aktualizováno  8:23
Počet obětí jedné z nejhorších železničních nehod v Indii za necelé století skokově roste. Přes noc počet obětí srážky expresu s nákladním vlakem narostl na 288 a dalších 900 utrpělo zranění. K nehodě došlo v jihozápadním indickém státě Odiša. Premiér Nárendra Módí svolal schůzku, na které bude situaci vyhodnocovat.

Počet obětí potvrdil agentuře AP ředitel odišských hasičů Sudhanshu Sarangi. Uvedl, že spousta zraněných převezli do různých nemocnic v kritickém stavu. Počet obětí se tak může ještě zvýšit.

Záchranná akce navíc nekončí. Podle úřadů pracovalo na místě nehody celou noc 1 200 záchranářů se 115 sanitkami, 50 autobusy a 45 mobilními zdravotnickými jednotkami. Sobota byla v Odiši vyhlášena dnem smutku.

K tragédii se vyjádřil i premiér na twitterovém účtu. V sobotu svolal schůzku, na které vyhodnotí situaci.

„Jsem zdrcen vlakovým neštěstím v Odiši. V této hodině smutku jsem v myšlenkách s pozůstalými rodinami. Kéž se zranění brzy uzdraví. Mluvil jsem s ministrem železnic Ashwinim Vaishnawem a zhodnotil jsem situaci. Na místě neštěstí probíhají záchranné operace a postiženým je poskytována veškerá možná pomoc,“ napsal na svém Twitteru Módí.

Šéf indické Národní síly pro reakci na katastrofy (NDRF) Atul Karwal podle listu Hindustan označil srážku za tragickou nehodu. „Jedná se o třetí podobný závažný incident v naší historii. Síla, s jakou se vlaky srazily, měla za následek, že několik vagonů bylo rozdrceno a zůstalo v pochroumaném stavu. Je náročné je proříznout a dostat se dovnitř, aby nebyly zraněny živé oběti,“ řekl Karwal.

Podle listu Hindustan Times, k nehodě došlo nedaleko železniční stanice Bahanaga, zhruba 220 kilometrů jihozápadně od Kalkaty. Coromandel Express se tam srazil s nákladní soupravou. Jeden z vlajkových spojů indických železnic mířil ze správního střediska státu Bangla Kalkaty do metropole Tamilnádu Čennaí.

Podle mluvčího ministerstva železnic po srážce s nákladním vlakem vykolejilo deset až dvanáct vagónů expresu; část z nich spadla na sousední trať, kde do nich narazil osobní vlak jedoucí z opačného směru. Tři vagóny druhého vlaku rovněž vykolejily.

Páteční nehoda je nejhorší od roku 2016, kdy na severu Indie zahynulo při vykolejení vlaku 145 lidí. Většina vlakových nehod je připisována lidské chybě nebo zastaralému signalizačnímu zařízení.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!