Hlavní obsah

RECENZE: Sympatičtí Def Leppard přetlačili těžkopádné Mötley Crüe

Prague Rocks je jednodenní přehlídka, jež se koná již pár let a která letos prakticky odstartovala tuzemské festivalové léto. Svým obsazením mimoděk podotkla, že to bude léto pozoruhodné. V pátek večer totiž přijeli na letiště do pražských Letňan američtí Mötley Crüe, britští Def Leppard, teplický Kabát a švédští Eclipse.

Foto: Petr Horník, Právo

Zpěvák Joe Elliott před pražskými diváky

Článek

Dorazit měli i Australané Wolfmother, ale v den koncertu se omluvili, neboť se jim nepodařilo dostat se do české metropole ze své domoviny včas. V praxi to znamenalo posunutí začátku celého festivalového programu zhruba o hodinu a zklamání pro ty, kteří už měli tu čest v minulosti něco ze sedmdesátými léty inspirované tvorby kapely slyšet a těšili se, že ji spatří na vlastní oči

Pomyslný souboj dvou hlavních hvězd nakonec s přehledem vyhráli Def Leppard, jak se ostatně dalo očekávat. Tahle britská pětice existuje od roku 1976 a patří k základním kapelám nové vlny britského heavy metalu. Byť se postupem času od zmíněného žánru vzdálila, stala se výtečnou akvizicí klasické rockové scény. Je kapelou, která vždy hleděla na to, aby její nahrávky měly aktuální zvuk a aby dala fanouškům dostatečnou porci v dobrém smyslu slova přilnavých melodií i sloganů.

Foto: Petr Horník, Právo

Kytarista Vivian Campbell, zpěvák Joe Elliott a kytarista Phil Collen při svém setu na Prague Rocks

To všechno nabídla i v pátek v Praze. Jejím členům je v průměru kolem šedesáti let, takže se na pódiu nekonaly žádné závody v běhu. Poklidné vystupování ale dalo skupině možnost si s repertoárem náležitě pohrát a servírovat ho s velkou grácií.

Zpěvák Joe Elliott se pořád může na svůj hlas spolehnout, Phil Collen stále servíruje smysluplná kytarová sóla a bubeník Rick Allen, jenž přišel v roce 1984 po dopravní nehodě o levou ruku, kterou pak při hře nahradil systémem pedálů, hrál se soustředěním, a přitom s úsměvem muže, který ví, že rokenrol je zábava. Svůj set naservírovali se sympatickým nadhledem, k čemuž jim dopomohl i celkově dobrý zvuk, o který se mohli opřít.

Foto: Petr Horník, Právo

Kytarista John 5 a zpěvák Vince Neil z Mötley Crüe na Prague Rocks

Foto: Petr Horník, Právo

Baskytarista Nikki Sixx z Mötley Crüe v Letňanech

To Mötley Crüe, kteří celou akci uzavírali, si zrovna zvuk pochvalovat nemohli. Po celé jejich vystoupení byl málo čitelný, zahlcený hřměním kytary a rozbíjený údery na bicí. V tom se topil zpěvák hlas zpěváka Vince Neila, což by za jiných okolností bylo trestuhodné, ale v Letňanech se brzy ukázalo, že právě on nebude ten večer největší oporou kapely, pročež mohlo být zvukové ponoření jeho výkonu do nástrojů záměrem. V té nečitelnosti se naopak neztratilo, že čtveřice působila trochu těžkopádným dojmem, její set byl poněkud roztříštěný a mnohé zvuky, kupříkladu vokály, zněly skutečně z playbacku, jak už se o téhle kapele v posledních měsících psalo.

Vnadné dívky tančící a pějící na pódiu mnoho nezachránily, a tak se nakonec do centra pozornosti i díky zvukovému rozvržení propracovali kytarista John 5, jenž v sestavě nahradil zdravotně hendikepovaného Micka Marse, a bubeník Tommy Lee, který si ten večer zahrál i na piano.

Foto: Petr Horník, Právo

Zpěvák Josef Vojtek a kytarista Tomáš Krulich z Kabátu na Prague Rocks

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Vojtek ze skupiny Kabát před diváky v Letňanech

Kabát ostudu neudělal, i když si tentokrát musel totální náklonnost publika kvůli velké konkurenci vybojovat. Dokázal to vhodně vybranou směskou skladeb starších i loňských, hravých i vážnějších. Okusil rovněž po mnoha letech, jaké je hrát venku se světlem po celé vystoupení, nicméně odvedl to, co odvádí na koncertech při vlastních turné.

Švédští Eclipse úplně na začátku spojili hard rock s glam rockem a vykouzlili velmi vstřícné a milé zahájení celé akce.

Prague Rocks
Letiště Letňany, Praha, 2. června

Hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:
Def Leppard

Výběr článků

Načítám