Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Biden podepsal důležitý zákon o dluhovém stropu: Zabránili jsme kolapsu, v sázce nemohlo být víc

Autor: ČTK - 
3. června 2023
20:11

Americký prezident Joe Biden dnes podepsal zákon pozastavující platnost pravidel o dluhovém stropu do počátku roku 2025, informovaly světové agentury s odvoláním na Bílý dům. Federální vláda by bez tohoto kroku přestala být na počátku příštího týdne schopna splácet své závazky, USA by tak byly poprvé v historii v platební neschopnosti.

Sněmovna reprezentantů a Senát schválily zákon tento týden poté, co demokratický prezident Biden a republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dosáhli po napjatých jednáních dohody.

Americká vláda tak zajistila, že další podobný politický boj se nepovede před nadcházejícími prezidentskými volbami.

Zákon odkládá problém dluhového stropu, který hrozil turbulencemi v americké a světové ekonomice.

Biden jeho podpisem pozastavil uplatňování pravidel o dluhovém stropu do ledna 2025. Počítá také s omezením růstu státních výdajů o 1,5 bilionu dolarů (asi 33 bilionů korun) v příštích deseti letech, se škrty v rozpočtu daňové správy a zpřísněním některých podmínek pro čerpání sociální pomoci.

Biden měl projev z oválné pracovny

Dohoda o dluhovém stropu zabránila ekonomické krizi a kolapsu, uvedl přitom v noci na dnešek Biden ve svém prvním projevu z oválné pracovny Bílého domu.

„Nikdo nedostal všechno, co chtěl, ale Američané dostali, co potřebovali,“ řekl Biden v projevu. Vyzdvihl ochotu ke kompromisu, kterou při vyjednávání o dluhovém stropu projevily obě strany, tedy jak jeho demokraté, kteří mají pod kontrolou Senát, tak republikáni, kteří mají většinu ve Sněmovně reprezentantů.

Biden ke schválení obě komory Kongresu opakovaně vyzval. „Schválení této rozpočtové dohody bylo klíčové,“ podotkl v noci na dnešek. „V sázce už nemohlo být víc.“

„Snižujeme výdaje a zároveň deficity,“ poznamenal dále americký prezident. Vyjádřil také přesvědčení, že se podařilo ochránit důležité sociální a zdravotnické výdaje i investice do infrastruktury a čisté energie.

Američtí prezidenti obvykle projevy z oválné pracovny přednáší jen při výjimečných událostech, jako byly například teroristické útoky z 11. září 2001 nebo výbuch raketoplánu Challenger.v roce 1986. Biden tak učinil, aby zdůraznil vážnost situace, která by nastala, kdyby se nenašel kompromis.

Do platební neschopnosti se Spojené státy ještě nikdy nedostaly, ačkoliv podobně blízko byly v roce 2011. Letos hrozila už 5. června.

Video  Karambol amerického prezidenta: Biden zakopl a upadl na pódiu před kadety  - Reuters / Foto Profimedia
Video se připravuje ...

denisz ( 4. června 2023 02:50 )

USA je nad propastí. Na dluhopisových trzích stoupají obavy věřitelů, že Spojené státy dospějí do situace, kdy nebudou schopny splácet své dluhy. Ministryně financí Janet Yellenové Ameriku poukázala, že „ekonomická a finanční katastrofa“ otřese i globální ekonomiku. Předseda Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthymnby chce zpomalení vládního utrácení. Nakonec v USA zvýšili dluhový strop. Černochová by jim koupi zbytečných stíhaček F-35 za desítky miliard aspoň trochu pomohla. V Česku neomezují vládní utrácení na zbraně a pomoc jiným, šetří jen na vlastních občanech. Takové obětavé vazaly mají na Západě rádi.

Zobrazit celou diskusi