Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Jsme připraveni spustit protiofenzivu, oznámil Zelenskyj. Čekal na víc zbraní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj foto: AP

„Ukrajina je připravena zahájit dlouho očekávanou protiofenzivu s cílem získat zpět území okupované Ruskem,“ uvedl v sobotním rozhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zmínil však, že úspěch může „nějakou dobu trvat a přijít draho“. Podle něj by země potřebovala 50 systémů protiraketové obrany Patriot. Nyní má jen dva.
  8:57aktualizováno  13:28

„Pevně věříme, že uspějeme,“ řekl Zelenskyj v sobotu během rozhovoru pro list Wall Street Journal v ukrajinském přístavním městě Oděsa.

„Nevím, jak dlouho to bude trvat. Upřímně řečeno, může to jít různě, ale my to zvládneme. Jsme připravení,“ oznámil a dodal, že by si Ukrajina pro plánovanou akci přála více západních zbraní, ale „nemůže čekat měsíce“.

Během hodinové diskuse Zelenskyj také uvedl, že se obává, že by americké volby, které se v USA budou konat příští rok, mohly vést ke snížení podpory země. V souvislosti s tím vyzval Severoatlantickou alianci, aby Kyjevu nabídla jasnou cestu ke členství.

Vyzval také Čínu, aby se pokusila Rusko omezit, a uvedl, že Ukrajina naléhavě potřebuje více systémů protiraketové obrany Patriot americké výroby. Dosud má Ukrajina pouze dva tyto americké systémy (od Německa a Nizozemska), potřebovala by jich však 50, řekl. Patriot je podle něj jediný systém, který dokáže zlikvidovat určité typy ruských raket.

„Představte si vojáka, který chápe, že nemá nad hlavou pomyslnou střechu. A přitom nechápe, proč v jiných zemích tohle je,“ komentoval Zelenskyj.

Ten mimo jiné uznal ruskou leteckou převahu na frontových liniích. Řekl, že nedostatek ochrany před ruskými nálety znamená, že během protiofenzívy může zemřít velký počet vojáků.

Agentura Reuters připomíná, že Ukrajina v posledním měsíci čekala další dodávky západních zbraní. Zelenskyj též čekal na pomoc v podobě obrněných vozidel.

Kyjev si slibuje, že protiofenzíva s cílem získat zpět území změní dynamiku už 15 měsíců trvající války. Ukrajina zároveň v posledních týdnech zvýšila počet útoků na ruské muniční sklady. K začátku ofenzivy též přispívá dlouhé období suchého počasí v některých částech Ukrajiny, uvádí Reuters.

Podle ukrajinské armády byla během soboty terčem ruských útoků obec Marjinka v Doněcké oblasti, kde obránci odrazili všech 14 ruských úderů.

Exploze v Chersonské oblasti zranila dvě děti

„Nepřítel nadále soustředí své hlavní úsilí na pokusy o úplné obsazení Luhanské a Doněcké oblasti. Za poslední den došlo k 29 bojovým střetům,“ uvádí na Facebooku Generální štáb ukrajinské armády.

Za uplynulý den ruské síly ostřelovaly osm obcí v Sumské oblasti a vypálily více než 180 střel z různých typů zbraní, uvedla v pátek vojenská správa Sumské oblasti na svém oficiálním Telegramu.

Podle serveru The Kyiv Independent ve vesnici Zahoryanivka v Chersonské oblasti explodoval neidentifikovatelný předmět, který zranil dvě děti. Na Telegramu o tom informoval gubernátor oblasti Oleksandr Prokudin. K výbuchu došlo na dětském hřišti, kde si dva chlapci ve věku třinácti a deseti let hráli.

Starší chlapec utrpěl poranění končetin, když ho zasáhnul šrapnel. Mladší byl zraněn v oblasti břicha. Záchranáři děti převezli do blízké nemocnice, starší podle Produkina podstoupil operaci.

Server připomíná, že od počátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo nejméně 483 dětí a 986 jich bylo zraněno. Čísla však ve válečných podmínkách nelze ověřit.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...