Hlavní obsah

Zelenskyj: Jsme připraveni to spustit

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru, který v sobotu zveřejnil list Wall Street Journal, prohlásil, že jeho země je připravena zahájit protiofenzivu proti ruským okupantům. Dosud Ukrajina čekala na dodávky dalších zbraní.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Pevně věříme, že uspějeme,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro Wall Street Journal. „Nevím, jak dlouho to potrvá. Upřímně řečeno to může proběhnout několika zcela rozdílnými způsoby. Ale jdeme do toho a jsme připraveni,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Kyjev doufá, že protiofenzivou vytlačí ruské invazní síly, které už 15 měsíců okupují území Ukrajiny na jihu a východě země.

Minulý měsíc Zelenskyj vysvětloval pozdržení protiúderu čekáním na další dodávky potřebných zbraní ze Západu.

Že je zahájení protiakce na spadnutí, se očekává i proto, že na Ukrajině v posledních dnech panuje příhodné suché počasí. Během uplynulých týdnů Ukrajinci zvýšili frekvenci útoků na ruské muniční sklady a logistické trasy. Pomáhají jim v tom nedávno dodané britské střely s dalekým doletem Storm Shadow.

Proč ještě nezačala protiofenziva? Ukrajinští ženisté vyrážejí v noci do polí likvidovat vlastní miny

Válka na Ukrajině

V sobotu ukrajinská armáda uvedla v pravidelné denní svodce, že se hlavní boje tentokrát soustředily na město Marjinka v Doněcké oblasti. Ukrajinské síly tam měly odrazit všech 14 ruských útoků.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak už více než před týdnem uvedl, že protiofenziva již probíhá. Řekl to v rozhovoru pro italskou televizi. Zdůraznil, že nejde o jednorázovou událost, že protiofenziva se nedá přirovnat k slavnostnímu přestřižení červené pásky, po kterém se rázem vše změní.

Protiofenziva už začala, válka je intenzivní, řekl Podoljak

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám