Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rušení rodných čísel v občankách? Bartoš: Nebyl to můj nápad. A rizika převyšují přínosy!

Autor: ČTK, simao - 
3. června 2023
10:00

Zmizí od roku 2025 rodná čísla z nových občanek? Záleží na rozhodnutí vlády, upozorňuje nyní vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Upozorňuje přitom na to, že se rodná čísla v Česku nebudou rušit zcela. Jen by se mělo na základě dřívějšího záměru přistupovat k omezení jejich používání. Studie společnosti Grant Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal přitom vyčíslila náklady na odklon od rodných čísel na 56 miliard korun. To však Bartoš označuje za nesmysl.

„Rodná čísla se v České republice neruší,“ vzkazuje k diskutovanému návrhu vicepremiér a šéf Pirátů Bartoš.

Podle něj zůstanou rodná čísla i po roce 2025 v nově vydávaných cestovních pasech nebo řidičských průkazech. Připomněl, že jejich postupné utlumování a nahrazování číslem bez data narození a informaci o pohlaví držitele průkazu je plánováno od roku 2009.

„Už dva týdny poslouchám poplašnou zprávu o tom, že se ruší rodná čísla a bude to stát 56 miliard. A vrtím nad tím hlavou, protože to nedává smysl na žádné úrovni. Předně: rodná čísla se neruší,“ uvedl na facebooku Bartoš.

Bartoš: Naše vláda to schytala

Za zkreslenou a účelovou označil vicepremiér studii společnosti Grant Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal, kterou si podle něj zadaly Česká asociace pojišťoven, Česká bankovní asociace a Česká leasingová a finanční asociace. „Analýza pracuje s chybným odhadem, že dojde k plnému rušení rodných čísel,“ uvedl Bartoš.

„Jediné, co se reálně stalo, je že naše vláda ′schytala′ začátek účinnosti zákona, který je z roku 2009. Jeho důsledkem bude ústup od uvádění rodného čísla na občanských průkazech (na těch nových od roku 2025 dál), a to kvůli ochraně osobních údajů. Jako předseda Pirátů chápu moc dobře, že ochrana soukromí je důležitá. Dnes, když vám umělá inteligence umí vyhledat všechny dostupné údaje na internetu za pár vteřin, o to víc,“ vzkázal Bartoš přes sociální síť s tím, že dopady „zděděného“ zákona bude se svým týmem zkoumat.

„Pak společně se soukromým i veřejným sektorem budeme hledat řešení, které je nejlepší pro všechny. Jasno chceme mít na začátku července,“ avizoval Bartoš.

Varují před zbytečnými náklady

Zmíněné asociace, které za studií stojí, však ve společném prohlášení uvedly, že si za výsledky analýzy nadále stojí. „Naším cílem tak je poukázat na zásadní rizika navrženého systému, jeho nepřehlednost a zcela zbytečně vysoké náklady,“ uvedly asociace v prohlášení zaslaném ČTK.

Podle studie by změna IT systémů stála veřejnou správu 14,8 miliardy korun a soukromý sektor 41,4 miliardy korun.

Bartoš neuvádí, jaké skutečné náklady by útlum rodných čísel přinesl. „Nějaké náklady na straně státu samozřejmě s tím postupným útlumem budou,“ připustil.

Nové identifikátory

Návrh spočívá v tom, že by bylo možné ověřit identitu občana pod neutrálními identifikátory.

„Existují závažné pochybnosti, zda takový systém vůbec bude fungovat pro jednoznačnou identifikaci občanů ve všech myslitelných životních situacích,“ oznámila však Národní ekonomická rada vlády (NERV) a doporučila vládě zadat studii všech přínosů a rizik se zhodnocením jejich sociálních a ekonomických dopadů.

ANO chce odklad o čtyři roky

Kvůli údajně vysokým nákladům volá po odkladu zrušení zápisu rodných čísel do občanských průkazů o čtyři roky, tedy na rok 2029, i opoziční ANO.

„Jsme proti tomu, aby se teď z rodných čísel přecházelo na identifikátory. Navrhli jsme to posunout v čase,“ uvedla stínová ministryně vnitra ANO Jana Mračková Vildumetzová.

ANO se na to vykašlalo, oponuje Bartoš

Bartoš se v pátek k tématu rodných čísel vrátil opět na svém facebooku. „Už jsem vám říkal, že to NEBYL můj nápad, aby se přestávala používat rodná čísla, protože tyto změny schválila Sněmovna v roce 2009 (kdy Piráti teprve vznikli). S odborným týmem jsme se shodli, že rizika tohoto opatření v současnosti převyšují možné přínosy,“ upozornil Bartoš s tím, že finální rozhodnutí nebude v jeho působnosti, ale na ministerstvu vnitra.

Kritizující opozici pak vzkázal, že samo ANO má máslo na hlavě. „Předchozí vláda hnutí ANO měla osm let na to se zákonem něco udělat nebo alespoň zadat analýzu jeho dalších nákladů, bohužel se na to vykašlali. Přitom sami odhlasovali, aby vstoupil v platnost v roce 2025. Proto je bizarní šíření poplašných zpráv ze strany ANO, které má jako obvykle máslo na hlavě,“ vydal se Bartoš do protiútoku.

Jak by to mělo být tedy s rodnými čísly dál, pokud nápad na jejich utlumení skutečně vstoupí v praxi?

„Rodné číslo bude mít každý člověk normálně dál. Jen se jím bude méně často ve styku s úřady muset prokazovat či ho někam zadávat, což je přirozený vývoj a dávno ho zažíváme. V praxi jde o vyměňování rodných čísel za identifikátory v registrech a systémech, aby například nikdo nemohl člověka účelově vyhledat a informace zneužít. Tedy taková pojistka proti šmírování a podvodníkům,“ uvedl Bartoš.

„Na straně státu k zavádění této ochrany už deset let postupně dochází, na běžné občany to nemá žádný vliv vyjma toho, že s úřady sdílejí méně citlivých údajů. Otázkou ale je soukromý sektor a zda má stát nyní finanční prostředky proces v bezprostřední budoucnosti dokončit,“ dodal šéf Pirátů.

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

jajas ( 31. července 2023 10:43 )

Jak typické..ví se o tom od roku 2009, ale může za to Babiš....tomu se už nedá ani smát....

Jirik-ta ( 4. června 2023 08:28 )

Jirik-ta ( 4. června 2023 08:27 )

a nabrat další lidi.

Jirik-ta ( 4. června 2023 08:26 )

a tak to jede všude

Jirik-ta ( 4. června 2023 08:25 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa