Hlavní obsah

Lékař přišel o práci, protože dítěti předepsal zmrzlinu a videohry

Brazilský lékař přišel koncem května o práci poté, co si matka devítiletého chlapce stěžovala na jeho neprofesionální přístup. Kromě léků totiž malému pacientovi předepsal čokoládovou zmrzlinu a mobilní hru Free Fire.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedmatřicetiletá Priscila da Silva Ramosová z města Osasco v oblasti Sao Paula přišla s devítiletým synem do veřejné nemocnice proto, že chlapce bolelo v krku, měl chřipkové příznaky a zvracel. Blíže neupřesněný lékař však podle jejích slov malého pacienta ani nevyšetřil a rovnou začal předepisovat léky.

„Ani se mu nepodíval do krku, nevyšetřil hrudník, nic,“ napsala Ramosová na sociální síti. „Zeptal se ho, jestli má rád zmrzlinu a jestli má radši jahodovou nebo čokoládovou,“ pokračovala. Nikdy by ji prý nenapadlo, že lékař na recept vedle léků připíše i zmrzlinu.

Dvakrát denně čokoládovou zmrzlinu a každý den hrát Free Fire

Ramosová si toho podle webu CBN nejprve nevšimla a až chlapcova teta ji upozornila, že na posledním řádku receptu je čokoládová zmrzlina, která se má podávat dvakrát denně, a také hraní mobilní hry Free Fire.

Reakce lidí pod příspěvkem byly smíšené. Jedni byli stejně jako Ramosová pohoršeni lékařovou neprofesionalitou, zatímco jiní poukazovali na to, že jde přece o legraci. S tím souhlasí i předseda bioetické komise Brazilské advokátní komory Henderson Furst. Někteří lékaři podle něj k podobným krokům přistupují, aby s pacienty navázali takříkajíc lidštější vztah. „Viděl jsem i recept, kam lékař napsal, že je pacient výjimečný a aby se opatroval a objímal s lidmi,“ uvedl Furst.

Pro tento přístup však neměly pochopení místní úřady, a lékař tak přišel o zaměstnání v rámci brazilského veřejného zdravotnictví. Matka Ramosová pak doufá, že tento případ pomůže zlepšit lékařskou péči ve městě.

Americká lékařka děti nejdříve operuje a pak jim na sádru kreslí hezké obrázky

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám