„Při rekonstrukci se ukázalo, že kvůli technickému stavu exteriérů by instalace lamel vyžadovala nešetrné zásahy do původního zdiva. Zároveň bourací práce odhalily rozsáhlý výskyt dřevomorky. Infikovány byly nejdůležitější prvky krovu, který musel být odstraněn. Tím se otevřela možnost stavbu modernizovat jinak a vytvořit dvě nová patra v podobě skleněné nástavby,“ uvedl mediální zástupce investora Jindřich Vaněk.

Podle něj se investor rozhodl původní návrh opustit poté, co se podařilo najít technologii umožňující vrátit objektu vzhled z 30. let. „Díky zručnosti štukatérů bude obsahovat dekorativní prvky typické pro období, kdy byl dům ve vrcholné architektonické kondici a zlaté časy zažíval rovněž ekonomicky,“ dodal Vaněk.

Skleněná nástavba

Novinkou bude také skleněná nástavba. Vzniknou tak dvě nová patra v nárožní části komplexu. „Skleněná nástavba nevznikne na celé ploše střechy. Nárožní dům doplněný o dvě nová patra bude ve výsledku o něco nižší než před rekonstrukcí,“ podotkl Vaněk.

„Získat podobu původního dekoru znamenalo prozkoumat dochovaná torza fasády, dobové fotografie Ostravice-Textilie i ostravské historické stavby,“ podotkl Vaněk.

Moderní inkubátor

Zrekonstruovaný dům již pod novou značkou Boutique Business Inkubátor Ostravica (BBIO) poskytne prostor tvůrcům, kreativcům i startupům. Vzniknou v něm kanceláře i zázemí pro jednotlivce a velké firmy, sdílené pracovní prostory, akustické laboratoře, včetně vybaveného nahrávacího a podcastového studia. V přízemí bude restaurace s kavárnou. V suterénu se počítá s vybudováním klubu pro pořádání kulturních a společenských akcí.

Kvůli změnám i rozsáhlému výskytu dřevomorky se renovace prodlouží zhruba o čtvrt roku. S kolaudací stavby, která začala loni v dubnu, by se mělo začít na podzim.

VIDEO: Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colour of Ostrava, k letošnímu rekordnímu a jubilejnímu ročníku.

Video
Video se připravuje ...

Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colour of Ostrava, k letošnímu rekordnímu a jubilejnímu ročníku. Karel Janeček

Fotogalerie
11 fotografií