Pozor! Za studené ruky a nohy nemôže krvný obeh! Tu je skutočný dôvod!

Mnoho ľudí bojuje s problémami s chladnými končatinami aj v horúcom počasí. V mnohých prípadoch stačí prejsť zo slnka do tieňa a vaše končatiny sú studené. Tento jav je nielen nepríjemný, ale môže spôsobiť aj množstvo zdravotných problémov.

Niektorí ľudia sa domnievajú, že studené ruky a nohy môže spôsobiť zlý krvný obeh, ale je to trochu zložitejšie. Na jednej strane je pravda, že náš krvný obeh môže spôsobiť, že naše končatiny sú studené, pretože práve cievy sú zodpovedné za udržiavanie správnej teploty našej pokožky.

Keď začne byť chladno, zmyslové receptory v našej koži začnú upozorňovať mozog, aby stiahol cievy. Táto zmena pomáha nášmu telu udržať si normálnu teplotu, t. j. neochladiť sa.

Jedna štúdia ukázala, že pri regulácii teploty zohrávajú dôležitú úlohu ženské pohlavné hormóny estrogény, ktoré pomáhajú udržať naše končatiny pred ochladením. Ženy sú na chlad citlivejšie ako muži. Ak ste veľmi citliví na chlad, t. j. vaše končatiny takmer neustále mrznú, môžete mať aj Raynaudovu chorobu.

Títo pacienti majú nielen veľmi studené ruky a nohy, ale často aj veľmi studené uši a nos. Môžu dokonca zmodrať a mať pocit necitlivosti. V závislosti od závažnosti ochorenia možno situáciu zmierniť nosením ďalších ponožiek, rukavíc alebo ohrievaním končatín.

Studené ruky a nohy môžu spôsobovať problémy aj ľuďom s cukrovkou, lupusom alebo hypotyreózou. Niekedy môže problém spôsobiť aj nízka hladina vitamínu B alebo železa.

Ak Vás článok zaujal, podeľte sa o tieto informácie aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*