Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Maďarská vláda ukázala mapu Ukrajiny bez Krymu, rozčílila Kyjev

Svět

  12:01
Ukrajinská média kritizují video zveřejněné na youtubovém kanálu maďarské vlády, v němž se objevila mapa, která zobrazuje Ukrajinu bez poloostrova Krym. Video navíc vyzývá k ukončení války a k řešení konfliktu cestou mírových jednání. Kyjev ale upozorňuje, že mírová jednání s Moskvou ve chvíli, kdy ruské síly okupují část ukrajinského území a dál útočí, nejsou možná.

„Nastal čas na mír! Desítky tisíc dětí osiřely, stovky tisíc domů jsou zničené, přes deset milionů lidí muselo opustit domovy, ale válka pokračuje a snadno se z ní může stát světová. Už bylo dost války, konec devastace může přinést jen klid zbraní, jen mírová jednání mohou zachránit životy,“ říká podle ruskojazyčného vydání webu BBC News hlas ve videu.

Jeho naléhavost dokreslují sirény, dramatická hudba a znepokojivé záběry zničených měst, jedoucího tanku nebo psychicky zlomených lidí.

Ve videu ale není ani zmínka o tom, že válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko, upozorňují ukrajinská média. Když se v něm na několik vteřin objeví mapa s červeně vyznačenou Ukrajinou, poloostrov Krym je zašedivělý. Oficiálně přitom maďarská vláda anexi Krymu Ruskem, ke které došlo v rozporu s mezinárodním právem v roce 2014, neuznala.

Maďarská vláda Viktora Orbána ale dlouho volá po zmírnění sankcí, které uvalila v několika vlnách Evropská unie na Rusko kvůli jeho válce na Ukrajině. Orbán kromě toho v pátek vyzýval, aby bylo Ukrajině zabráněno v protiofenzivě, čehož si všímala jak ukrajinská, tak ruská média včetně například listu Kommersant.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!